Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

11.7.2008

Vartti on aivan liian pitkä matka


Istuessani tiistaina Jokeri-bussi 550:ssä, vieressä istunut mies kysäisi minulta, tiedänkö, mikä bussi vie Itäkeskuksesta Puotilan venesatamaan. Valitettavasti en muistanut vastausta hänen kysymykseensä ulkoa, mutta ehdotin hänelle kävelyä, sanoen, että kauniissa ilmassa vartin kävely ei olisi taival eikä mikään. Tähän mies ravisti päätään, naurahti sanoen, että ”ei, hän ei sellaiseen aikaansa tuhlaa”.

Paikka paikoin julkinen liikenne toimii Helsingissä oikein hyvin. Meillä Helsingissäkin tulisi ottaa ideaaliksi sama kuin Ruotsissa: asuinalueita ei saisi kaavoittaa yli 5 minuutin kävelymatkan päähän jo olemassaolevista joukkoliikenneyhteyksistä. Esimerkiksi Kannelmäki on suorastaan pilalle hemmoteltu tässä katsannossa: junalla Helsingin keskustaan pääsee 13 minuutissa, bussit 41, 42 ja 43 kulkevat ja Vantaan busseja menee ohi jatkuvalla syötöllä.

Vertailun vuoksi, Munkkivuori taas on melkoisessa liikennemotissa. Jo silloin kun asuin siellä 10 vuotta sitten, 7 kilometrin matka Rautatientorille otti pahimmillaan 45 minuuttia, kiitos milloin minkäkin katu- tai rakennustyön. Munkkiniemeen päätyvä nelosen ratikka palvelee sangen tyydyttävästi Ulvilantien alkupään, Uudenkaupunginkadun ja Porintien asukkaita, mutta 2,5 kilometriä pitkän Ulvilantien kiertäminen vie mehut uskollisimmastakin bussimatkustajasta, jos sattuu asumaan esimerkiksi Talinrannassa. Lisäksi Ulvilantietä menee 52:n bussi, joka päätyy Munkkaan, ja pyyhkäisee vain muutaman sadan metrin päästä Talinrantaa. Viiskakkosen vuoroväli on vain liian pitkä.

Mitä sitten tehdä Munkkivuoren joukkoliikennekurjuudelle? Aivan hyvin nelosen ratikkaa voisi jatkaa Turuntien ylitse Ulvilantielle, josta se voisi kääntyä Talinrantaan. Nelosella voisi säilyä lisäksi myös vanha linjaus, jonka päättäri on Kalastajatorppa. Samalla pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, ettei vuorovälejä karsita kohtuuttoman pitkiksi.

Toisaalta, Talinrannasta on varsin miellyttävä vartin kävelymatka nelosen nykyiselle reitille. Ei sekään ole hyväjalkaiselle matkustajalle kohtuuton.

Ei kommentteja: