Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

12.10.2011

Hakaniemen tori pilataan

Kahdeksan yksityistä yritystä on saanut Helsingin kaupungilta luvan rakentaa omiin tarpeisiinsa kauppahallin Hakaniemen torin alle. Remontti merkitsee torille vähintäänkin neljän vuoden suoneniskua, mahdollisesti kuoliniskua, sillä sen aikaa se kestää.

Varoittavaa esimerkkiä ei olla osattu ottaa Vaasasta, jossa paikalliset yrittäjät rakennuttivat toriparkin 90-luvulla. Tänä aikana torikauppiaat häädettiin kävelykadulle, ja osa ei enää jaksanut palata. Kun toriparkki oli valmis, oli tori kuollut.

Eikä tietenkään tule tässäkään tapauksessa kyseeseen, että Helsingin kaupunki olisi synkronoinut omat Hakaniemen torialueen kehittämistoimensa siten, että olisi alueelle kohdistunut haitta lyhyempi. Ei vahingossakaan.

Helsinki tappaa näin elävää kaupunkikulttuuriaan, muka suosiessaan yksityisen liiketoiminnan edellytyksiä. Kysyisinkin helsinkiläisiltä toriparkkia puoltaneilta päättäjiltä: mitä ovatkaan torikauppiaat? Yksityisiä yrittäjiä?

Karl Marx oli oikeassa. Vapaa kapitalistinen kilpailu sisältää tuhonsa siemenet, sillä se johtaa suurien suosimiseen. Suurpääomalla ei ole mitään muuta tekemistä yksityisyritteliäisyyden kanssa kuin että se on ei-julkista. Ja eräiden poliittisten suuntauksien mukaan kaikki, mikä on julkista, on hanurista, joten kaikkea, joka on ei-julkista, on tuettava. Joskus kuitenkin yksityinen voi olla kaikkea muuta kuin yksityistä.

Lisätietoa hankkeesta saa klikkaamalla otsikkoa.

1 kommentti:

Michael Perukangas kirjoitti...

Tämänaamuisessa (25.10.) Hesarissa lukikin, että kyseiseen tihutyöhön ei olekaan toistaiseksi varaa. Hakaniemen tori siis saa ainakin toistaiseksi olla silleen. Hurraa!