Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

19.10.2011

Mitä on menestys?

MTV3:n sivuilla referoidun Psychological Review-lehden artikkelin mukaan ne ihmiset, jotka ymmärtävät lähteä aikaisimmin töistä ja käyttää aikansa tehokkaimmin, menestyvät. Siihen tosin tämän artikkelireferaatin perusteella ei pysty ottamaan mitään kantaa, onko tällainen priorisaatio mahdollista. Useimmille ei ole. Jos työaika on kahdeksasta neljään, se on kahdeksasta neljään, siinä ei ole ymmärtämisen, osaamisen ja priorisoinnin kanssa mitään tekemistä, saati tehokkuuden. Toki monissa näistä tehtävistä työaika perustuu paitsi työehtosopimukseen, myös lakiin, joka velvoittaa työnantajaa antamaan palvelua tietyllä aikavälillä tietyllä henkilöstövahvuudella.

Ihan kokonaan toinen juttu on se, mitä on menestyminen. Kyse taitaa olla kilpailukyvyn sukulaiskäsitteestä; kilpailukykyä yritin jo kerran olemattomalla menestyksellä pohtia tässä blogissani 12.1.2009. Yhteistä "kilpailukyvyn" kanssa "menestymisellä" on ainakin se, että kummastakaan en ole nähnyt missään ainuttakaan määritelmää, puhumattakaan yksiselitteisestä sanakirjamääritelmästä. Sen vain oletetaan olevan itsestäänselvästi hyväksytty asia ja jaettu käsite niin että sitä ei edes tarvitse avata.

Menestyminen taitaa tarkoittaa siis sitä, että ihmisellä itsellään on sitä "kilpailukykyä" tai sitten hän edistää jotakin yleisempää kilpailukykyä, oli tämä sitten hänen työnantajansa tai yhteiskunnan. Muita veikkauksia otetaan kernaasti vastaan. Haastan kaikki tämän blogitekstin lukijat esittämään mielipiteensä seuraavista neljästä kysymyksestä:

1) Miten ymmärrät menestymisen? Mitä se on?
2) Voiko menestystä mitata? Miten? Onko se laadullinen vai määrällinen suure?
3) Onko menestyminen absoluuttinen vai suhteellinen suure? Pitääkö menestys suhteuttaa lähtökohtiin? Onko voittaja siis esimerkiksi se, jolla on eniten vai se, joka on lisännyt jotakin asiaa eniten?
4) Onko menestyminen tarpeellista? Miksi? Haluatko menestyä?

Toivon kommentteja ensisijaisesti blogiini. MTV3:n jutun voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

1 kommentti:

Olli Orimaa kirjoitti...

Mun mielestä menestys on kykyä tavoittaa merkkipaaluja eli saavutuksia elämässä,ts. kykyä tehdä jotain poikkeuksellista.

Menestys on täysin suhteellista ja laadullista. Menestys pitää ehdottomasti suhteuttaa lähtökohtiin - kaikki rakastavat tarinoita ihmisistä, jotka ovat nousseet vaikeasta lapsuudesta menestykseen esim. Stephen Hawking. Myös jokaisen pitää löytää oma tapansa menestyä, koska kaikki eivät suinkaan koe mielihyvää saavuttaessaan samoja asioita.

Menestys laajana käsitteenä on tarpeellinen, koska se on epäonnistumisen vastakohta. Menestys tekee varmasti elämästä ja onnellisuudesta helpompaa. Lähtisin kuitenkin siitä ajatuksesta, että elämän tavoite on onnellisuus.