Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

13.10.2011

Tehokasta peliaikaa

Kaikissa tähänastisissa hallinnollisissa, suunnittelullissa ja tutkimuksellisissa - siis istumuksellisissa - tähänastissa töissäni on ainakin yksi yhteinen lainalaisuus: niissä tehokkainta työaikaa ovat klo 9-11 ja 13-15 tai 14-16, riippuen lounaasta. Ja kaikkein tehokkaimman työajan ydin on joko noin klo 9-10/10-11 tai sitten 13-14/14-15, riippuen työhöntuloajasta, lounaasta ja siitä, onko itsenäinen työskentely jossakin vaiheessa keskeytynyt esimerkiksi kokoustelun vuoksi.

Edelläsanottu pätee siis itsenäiseen näyttöpäätetyöskentelyyn. Kaksi tuntia päivässä on minulla kaikkein tehokkainta peliaikaa, jolloin saan aikaan leijonanosan siitä, mitä minun päivässä kuuluukin saada. Miksei sitten työaikaa kaikissa istumuksellisissa töissä voida vähentää? Johtuuko tämä siitä, että katsotaan olevan yleisen moraalin kannalta järkevää säilöä ihmisiä 8 tuntia päivässä palkatuissa askareissa, siitä, että ajatellaan työpaikkasosiaalisuus välttämättömäksi ideoiden tai ihan puhtaan sosiaalisuuden vaihdon kannalta vai onko lopultakin kyse ihan puhtaasta kollektiivisesta näytelmästä, jossa me esitämme toisillemme tekevämme jotakin, joka näyttää työnteolta, ja kaikki tietävät, että toisetkin esittävät?

Työnteon esittäminen on hyvin helppoa. Sitä ei opeteta kouluissa, mutta työpaikoilla sen oppii hyvin nopeasti, ja se on yksi työelämän tärkeimpiä taitoja. Jos joku ei vielä tietäisi, miten se menee, niin ainakin näyttöpäätetyöskentelyssä olennaista on pitää useampaa Windows-ikkunaa samanaikaisesti auki, jotta voi napsauttaa sen Excel-taulukon, työsähköpostit tai muuta sellaista hyödyllistä auki. Jopa oman työnantajan webbisivujen koulutus-, kehitys- tai laatusivujen selailu on epäilyttävää toimintaa, koska tämä antaisi ymmärtää, että sinulla on otsaa väittää, että sinulla on ihan oikeasti aikaa tuollaiseen töissä. Ja tämä taas tarkoittaa sitä, että olet ylimielinen paska, ja haluat samalla viestiä sitä, että muilla ei ole aikaa moiseen, ja ehkä myös haudut palatsivallankumousta ja aiot ryhtyä työsi ja työyhteisösi kehittämiseen ihan tosissasi.

Näitä edellä viittaamiani päätetöitä on sen verran lukuisia, että uskallan esittää mainitun yleistyksen. Toki muinakin työtunteina saa tehtyä jotakin, mutta enemmän tai vähemmän puolivaloilla, verrattuna tuohon tehokkaimpaan peliaikaan. Uskallan väittää, että jos työaikaa ihan oikeasti lyhennettäisiin radikaalisti, paranisi työteho roimasti, jopa noina tehokkaimpina tunteina. Tämä johtuu lisääntyvästä työmotivaatiosta kun töissä ei tarvitsisi lusia turhaan vaan tehdä siellä töitä.

Ei kommentteja: