Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

18.7.2013

Vuokra-asuminen tulee normalisoidaOlen asunut elämästäni 40 vuotta vuokralla ja tästä ajasta 13 vuotta kaupunginasunnoissa, joten minä jos kuka sen tiedän: kaupunginasunnoissa asuu kaikenlaista väkeä. Kuten sekin perhe, jonka tytär huuteli rappukäytävään "varokaa leppäkerttuja kuutamolla", ajoi takaa pihan lapsia kädessään laudankappale jossa sojotti nauloja ja joka söi einesruokia kylminä talon takaisessa metsikössä.

Suurin osa on kuitenkin ihan "normaaleja" ihmisiä, ja omistusasunnoissakin asuu kaikenlaista väkeä. Osa heistä joidenkin toisten vuokralaisina ja osa taas on saanut pankit vakuuttuneeksi yhteiskuntakelpoisuudestaan, mutta siihen se loppuukin, pankkien ihmistuntemus.

Ei ole mitään aihetta siis stigmatisoida kaupungin vuokra-asumista, kohtuuhintaista tai muuta "sosiaalista" asumista. Ja kun ei ole syytä, ei saa stigmatisoida.

Kerran olin katsomassa asuntoa VVO:n (valtion vuokratalo-osuuskunnan) pääkonttorin korttelista, Helsingin Pikku-Huopalahdesta. Asunto oli piilotettu takapihalle, mikä armeliasta onkin, kulkeehan talon edestä Mannerheimintie. Mikä ei sekään ole niin karmea kohtalo kuin moni luulee. Manskua pahempaa saattaakin olla, että VVO:n konttori oli myös talon paraatipuolella, ja iso VVO:n kyltti leimasi talon jo kaukaa kuin huutomerkki: tässä on sosiaalista asumista, vaikkakaan ei kovin halpaa.

Sama vika Porvoon A-asunnoissa. Asunnot ovat varmaan ihan kivoja, ja kalliitakin ne ovat, jopa verrattuna edelliseen vuokrakaksiooni keskustassa. Tarvitseeko ne vielä leimata kyltillä, jossa lukee Porvoon A-asunnot?

Selvyydeksi vielä: minuun ei tuollainen leimaaminen tepsi. Tiedän muutenkin, että ovat niin sanotuksi kohtuuhintaiseksi ja/tai sosiaaliseksi asuntotuotannoksi himokallista. Mutta tarvitseeko sitä osoitella kaikille niille, jotka muutenkin luulevat nk. sosiaalisen asumisen tarkoittavan sitä, että niissä asuu vain sosiaalitapauksia ja että sosiaalitapaukset ovat kaikki syrjäytyneitä ja että kaikki syrjäytyneet hilseilevät moniongelmaista sosio-ja psykopatiaa. Kyltit siis pois ihmisten kotien seinistä!

5 kommenttia:

ARKKIVAHTI kirjoitti...

Kuopiossa mainion Niiralan Kulma Oy:n asunnoissa asui lähes 10% kuopiolaisista. Vielä joitakin vuosia sitten monet heidän kohteistaan ylsivät Arkkitehti-lehteen. Tehtiin sellaista, että firman oma väkikin haaveili pääsevänsä niihin. Nyt on taso laskenut, mutta olivat Suomessa kertakaikkiaan edelläkävijä: edullista ja korkealaatuista. Oli myös vuokraomakotitalojen ryhmä jne. kerrassaan esimerkillistä toimintaa. keskieurooppalaisita kollegoistani monet asuvat vuokralla eikä siinä ole mitään ihmeellistä - täällä vuokralaisena asuminen leimataan jotenkin epäonnistumiseksi ja sillä on houkuteltu ihmiset pankkien alamaisiksi vuosikymmeniksi ja vedetty hinnat pilviin.

Anonyymi kirjoitti...

Ei, ei niitä olisi pakko merkitä. Kyllähän kaikki n. kahden kilometrin säteellä asuvat tietävät asiain oikean laidan jo muutenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkennus tekstiisi: VVO muuttui vuonna 1997 osuuskunnasta osakeyhtiöksi. Valtiolla ei ole mitään tekemistä ko. puljun kanssa

Michael Perukangas kirjoitti...

Anonyymille: valtio on kuitenkin kyseisen putiikin nimessä, joten tämä huomio on sinänsä merkityksetön. Asukkaan kannalta on myös merkityksetöntä, kuka hänen asunto-osakeyhtiötään hallinnoi ja kuka sen omistaa, jos ei hän itse.

Michael Perukangas kirjoitti...

Vuokra-asuminen pitää brändätä houkuttelevammaksi, ja paras tapa tähän on antibrändäys: poistaa kaikki merkit, joiden perusteella se erottuu omistusasumisesta.