Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

11.7.2013

Julkisten resurssien hukkakäyttöä

Jos potilas jättää tulematta varatulle lääkärin vastaanotolle ja tästä resurssien hukkakäytöstä sanktiona hän ei saa uutta vastaanottoaikaa ilman uutta lähetettä, tarkoitus lienee ollut antaa potilaalle moraalinen opetus. Että ei sitä sovi tuhlailla näin vastuuttoman, ajattelemattoman itsekkäästi veronmaksajien varoja.

Kuitenkin, tämmöinen muistutus julkisten resurssien tuhlaamisen rangaistavuudesta taitaa kääntyä tarkoitusperiään vastaan, nimittäin kun sen uuden lähetteen saamiseksi potilas joutuu menemään terveyskeskukseen tai muuhun lähettävään yksikköön. Tämäkin lääkärinaika varmasti voitaisiin varata tähdellisempään kuin välinpitämättömiin tai muistamattomiin potilaisiin.

Mistä tämä resurssien hukkakäyttö sitten kertoo? Joskus kyse on varmastikin vain inhimillisestä unohduksesta, etenkin jos aika on lähetetty useita viikkoja tai kuukausia etukäteen, niinkuin tietysti pitää tehdäkin jotta potilas ehtii järjestämään asiansa siten että pääsee lääkäriin.

Joskus kyse saattaa olla siitä, että potilaan vaiva ei enää ole ajankohtainen: se on parantunut tai odotteluun kyllästynyt potilas on siirtänyt luunsa yksityislääkärille. Kolmas vaihtoehto on se, että potilaan elämäntilanne on niin kokonaisvaltaisesti sekaisin, että pipi vatsa tai polvi ovat murheista pienimpiä. Näiden ihmisten kokonaisvaltaiseen pahoinvointiin moiset sanktiot eivät auta.

Paras lääke pienentää julkisten resurssien hukkakäyttöä olisi periä sakkomaksu peruuttamattomasta ajanvarauksesta, joka olisi huomattavasti suurempi kuin poliklinikkamaksu (joka on noin 27 euroa), ja jos tästä maksusta aikoo vapautua, syy perumisen unohtamiseen pitää olla dokumentoitavissa.

Ei kommentteja: