Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

21.7.2013

Laki se on uskonnottomillakin

Uskonnollisista ja vähän maallisisistakin asioista vastaavan ministeri Päivi Räsäsen irti asiayhteydestään olleet sanomiset on otettu irti asiayhteyksettömyyksistään, ja tästä on ollut sekä maallisia että ei-maallisia seurauksia. En ole niinkään maallistuneena maallikkona kiinnostunut niistä ei-maallisista seurauksista, oikeastaan en maallisistakaan. Prosessiin - siis sanomisten vastaanottoon - liittyy kuitenkin merkillisiä kaksoissstandardeja.

Ensimmäinen paradoksi liittyy siihen, että moni muuten uskonnoista viis veisaava on nyt yhtäkkisesti muistanut kuuluvansa uskonnolliseen laitokseen. Jos ei sitä muuten ole muistanut, sitten voi toki olla aihetta itsetutkisteluun. Taisi siis löytyä malka omasta silmästä.

Toisestakin silmästä taitaa aika moni löytää sen malkan, vai pitääkö sanoa "malan". On aika paradoksaalista, että veikkaisin aika monen ministerin sanotulla valtiollisella anarkismilla riemumielin hurskastelevan jättäneen aika monta tv-lupamaksua maksamatta, ja punaisia päinkin on tullut käveltyä. Anarkismi on hyvin suotavaa, jopa maallisia lakejakin saadaan rikkoa, jos tähän motivoi oikea ajattelu, mieluiten uskonnoton.

Ministeri Räsänen tuli tahtomattamaan muistuttaneeksi maallisen ja ei-maallisen esivallan, laillisuuden, oikeuden ja oikeudenmukaisuuden suhteesta yleisemminkin. Ei laillisesti toimiminen ole mikään tae siitä, että yhteiskunta perustuisi inhimillisessä katsannossa humaaneiden ja oikeudenmukaisten periaatteiden noudattamiseen. Oli Hitlerin Saksakin oikeusvaltio.

Ei kommentteja: