Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

1.7.2013

Väliaikaista kaikki on vain

Jos maahanmuuttoa "kritisoidaan" sillä, että näiden maahanmuuttajien oleminen, eläminen ja asuminen tämänhetkisessä kulloisessakin tulomaassa on aika lyhyellä pohjalla, entäs sitten? Kyllä muuttaminen meille suomalaisillekin on sallittu.

Esimerkiksi kukaan ei ole estänyt minua muuttamasta 22 kertaa tähänastisen elämäni aikana ja long may it not continue, siis ei elämäni vaan muuttaminen. Siis ei ei-jatkua.

Ihmistä on kutsuttu homo -lajiin kuuluvaksi ihmisapinaksi vajaat 2 miljoonaa vuotta. Siitä yksi ihmiselämä, pitkäkin, konstituoi noin 0.05 promillea. Nisäkkäiden valtakaudesta tämä ajanjakso muodostaa noin 0.0015 promillea. Se suhtautuu aikaan vähän kuin 20 sekuntia yhteen vuoteen. Eikä vain vähän, vaan niin kuin suunnilleen tarkalleen.

Jos minun tähänastisen elämäni 22 muuttoa jakaa tähänastisen elämäni 42 vuoteen, siitä tulee vajaa 2 vuotta per asuinsija. Näistä 22 muutosta 4 on ollut maiden välisiä. Olen ehtinyt kiintymään yllättäväänkin moneen kulmaan, tai ainakin merkityksellistämään näitä kulmia. Jos tämän 22 paikkaa jakaa vuodelle, siitä tulee reilut 2 viikkoa.

Minä en tiedä, miten vanhaksi tulen elämään. Onneksi. Enkä sitä, tulenko elämässäni muuttamaan vielä ja miten monta kertaa, vaikka sitä jokaisen muuton jälkeen toivoisikin, että ei enää tai ainakaan toistaiseksi.

Elämisemme tällä planeetalla on hyvin rajallista. Vielä rajallisempaa on asettumisemme jollekin paikkakunnalle tai osoitteeseen. Suomessa on Wikipedian mukaan tulkittu eläneen ihmisiä noin 130 000 vuotta. Se on huomattavasti lyhyempi aika kuin mitä ihmiseksi tulkittuja olentoja on elänyt maan päällä, n. 2,3 miljoonaa vuotta. Jos ihmislajin historia olisi vuosi, siitä reilut 2 viikkoa meikäläisiä olisi keksinyt asua Suomessa. Se on yllättäen sama aika kuin keskimääräinen piintymisaikani yhteen osoitteeseen, jos elämäni jakaisi vuoteen.

Jos on siis yhden ihmisyksilön eläminen, asettuminen ja oleminen hyvinkin ailahtelevaa ja sattumanvaraista, puhumattakaan ihmislajista, joka on osannut hakea asuinsijansa vapaasti jo historiansa alkuhämäristä, paljon aikaa ennen EU:ta tai Euroopan käsitettä, tai kulttuurin käsitettä, puhumattakaan kansallisvaltioista, jotka ovat korkeintaan 200 vuotta vanha käsite. Se on 0.1 promillea ihmiskunnan historiasta, eli noin 40 minuuttia jos ihmislajin historian jakaisi yhteen vuoteen), niin on aika vaikea ymmärtää sitä, että miksi maahanmuutto olisi jotenkin ongelmallista ihmiselle.

Ei ole ihminen kuin vierailemassa täällä maan päällä. Arvellut 2.3 miljoonaa maanpäällistä vuottamme asettukoon mittasuhteeseensa kun huomioidaan että arvioidaan maan olleen olemassa noin 4.7 miljardia vuotta. Meidän maanpäällinen aikamme on siis noin 0,5 promillea siitä ajasta kun maanpäällisestä ajasta on ollut fysikaalisessa mielessä mahdollista puhua, ja jos taas otetaan mittayksiköksi vuosi, tällöin ihminen astuisi näyttämölle uudenvuodenaattona noin klo 20. Jos ihminen on näin häilyväinen, eipä ole mikään kulttuuri, kieli tai uskonto kovin pysyvä ilmiö luonteeltaan. Puhumattakaan jonkun yksittäisen ihmisen asumisesta.

Eikä tässä missään olla huomattu sitä, että kaikille meille tulee osaksemme vähintäänkin yksi muutto: muuttuminen aineesta tomuksi tai hengeksi, itse kunkin uskontokunnan mukaan. Kaikki on siis väliaikaista tai ainakin häilyvää. Kuten Herakleitos sanoi, kaikki virtaa.

Ei kommentteja: