Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

15.7.2013

Äidinkielen puhuminen kielletty

"Oman äidinkielen käyttö asiakaspalvelupisteessä on kielletty." Näin sanotaan Hesarin käsiin joutuneessa SOL-siivouspalveluiden, anteeksi, eikun siis turvallisuuspalveluiden muistiossa. Tämä ohjeistus on laadittu sen jälkeen kun lentoasemalla työskentelevät somalinaiset olivat valittaneet joutuneensa esimiestensä ja kollegoidensa asiattomasti kohdelluiksi.

Minä olen työskennellyt Sol-siivouspalveluissa. Kehotan boikotoimaan kyseistä firmaa, jos kilpailutettavana on siivous- tai turvapalveluita. Kehotan myös puhumaan Solin palveluksissa ja lentokentän turvatarkastuksessa jotakin muuta kieltä kuin omaa äidinkieltään. Tosin tämä ei ole mitään uutta, jo nyt Helsinki-Vantaan oletuskieli on englanti, myös suomalaiselta suomalaiselle. Eikä tässä ole mitään uutta edes kansalliskielisillemme; moni ruotsinkielinen tietää, että Suomessa on ollut näin tiukka asenneilmasto ruotsin kieltä kohtaan viimeksi Lapuan liikkeen aikoina.

Seuraavan kerran kun menen Helsinki-Vantaan lentokentälle, puhun norjaa, ihan solidaarisuussyistä, tukeakseni somalinaisten pyrkimyksiä saada töitä Suomessa. Ei ole ihan helppoa, siis heidän työllistymisensä. Norja on paljon helpompaa.

Hesarin jutun voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

Ei kommentteja: