Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

20.7.2013

Keille ovat uudet asunnot?

Hesarissa tässä yhtenä päivänä ihmeteltiin sitä, kenellä on varaa Helsingin vanhojen lähiöiden täydennusrakentamiseen. Kirjoittaja epäili, että hänen oman kotilähiönsä Myllypuron uudisperheasuntojen hintapyyntö asettuisi 300 000 euron tietämille. Tästä en tiedä, mutta otetaan muutamia esimerkkejä nykyisestä kotikaupungistani.

Kun keväällä hankin puolisoni kanssa en uudis- vaan vanhusasunnon Porvoosta, siitä koituu kahdelle ihmiselle vastikkeineen 1200 euron kuukausittaiset asumiskulut siten, että nämä kulut olisi nitistetty pelkäksi vastikkeeksi juuri ja juuri laskennalliseen eläkeikään mennessä.

Uusiakin asuntoja kuitenkin tarvitaan, ainakin muuttovoittoalueilla. Mitä sitten Porvoosta on tarjolla ihmisille, joilla on 1-2 lasta, jollaisista ikäisistäni nelikymppisistä normatiivinen enemmistö koostuu?

No, esimerkiksi Porvoon Länsirantaan on rakenteilla mitat täyttäviä kolmioita ja neliöitä (kas kun ei kuutioita!), joiden hintapyynnöt asettuvat välille 320 000 - 400 000 euroa. Linnankoskenkadulle rakennettavan uudiskorttelin vastaavat asunnot ovat hintaluokassa 420 - 480 tuhatta. Omalla lyhennysohjelmallani - olettaen näiden uudiskohteiden yhtiövastikkeen samansuuruiseksi kuin minulla - kuukausieräksi tulisi 1900 - 2700 euroa, eli noin 50 - 70 % kotitalouden käytettävistä nettotuloista menisi pelkkään asumiseen. Itse asiassa, jos tarkkoja ollaan, niin minimiesimerkissä asumiseen kuluva kuukausikulunki on lähes samansuuruinen kuin bruttopalkkani. Kulutuksesta tai muista investoinnista tässä ei olla vielä päästy puhumaan mitään. Harrastuksista tai matkusteluista puhumista tässä ei edes kannata aloittaa.

Yhtälö on taloudellisesti ja inhimillisesti kestämätön. Ja tällaisia hintoja pitäisi sitoutua maksamaan vielä asunnoista, joita ei ole vielä edes nähnyt ja joiden ambienssista, tunnelmasta, tuoksusta, tilavaikutelmasta ja valo-varjo -asetelmasta ei voi olla mitään käsitystä? Asunnoista, joita on kaikessa kiireessä hosuttu ympäri vuoden jättäen niiden eristeet suojaamattomina homehtumaan tienposkeen?

Jos kaksi korkeakoulutettua ei näitä uudiskohteita osta, ketkä niitä sitten ostavat? Huippuosaajat, ne, joista kunnat kilpailevat? Uudiskohteet eivät siis ole ratkaisu keski-ikäisen ja keskiluokkaisen normiveronmaksajan asuntojen tarpeeseen.Uudis"kohteita" Porvoon "keskustassa" alueella, joka sijaitsee 3 km Porvoon keskustasta.

Ei kommentteja: