Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

25.12.2008

Enemmän aikaa, vähemmän roinaa!

Nyt jouluna moni saa lahjaksi paljon sellaista tavaraa, jota ei tosiasiallisesti tarvitse. Ja vaikka tarvitsisikin, sellaista ei olisi tarvinnut valmistaa.

Kuluttaminen ja luonnonvarojen säästäminen ovat väistämättä ristiriidassa. Tunnen miehen, jonka piti ostaa aina uusi BMW kun sellainen ilmestyy; usein autoissa uutta on vain etusäleikön muotoilu.

Nykyään yhä useammin tuotteet täsmäsuunnitellaan ainoastaan yhtä käyttöä varten. Esimerkiksi nykyisistä legopakkauksista voi tehdä vain sen ja sen mallisen ritarilinnan tai sen ja sen sarjakuvaukkelin avaruusaluksen. Kapteeni Marvelia ei kuitenkaan voi valitettavasti muuntaa Teräsmieheksi.

Halusin itse joululahjaksi sähköhammasharjan. Kaapissani on vanha Playstation kakkonen, jota ei kuitenkaan voi muuttaa sähköhammasharjaksi. Säästäisi sekä tuotantovälineitä että kierrätystarpeita, jos tavarat olisi mahdollista "päivittää"; nythän esimerkiksi kotitietokoneet suunnitellaan siten, että ne ovat jo noin kahdessa vuodessa ongelmajätteitä. Valitettavasti Pleikkari kakkosta ei voi apgreidata pleikkari kolmoseksi.

Ei kommentteja: