Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

14.1.2009

Arne Næss on kuollut

Norjalainen filosofi, syväekologian perustaja Arne Næss kuoli maanantai-iltana 96-vuotiaana. Næss oli filosofi sokraattisessa mielessä; hän osallistui julkiseen keskusteluun mutta myös toimi. Hänet tunsivat useimmat niistäkin norjalaisista, jotka eivät muuten harrastaneet akateemista filosofiaa.

Næss on ollut innoittajana monelle ajattelijalle, kuten esimerkiksi Pentti Linkolalle. Hän on ollut esikuvana myös koko luonnonsuojeluliikkeelle; kansainvälisesti tunnetuksi hän tuli vuonna 1970, kun hän opiskelijoineen pystytti telttoja Oslomarkaan, estäen Mardalsfosset-kosken patoamisen.

Næss kannatti väkivallatonta vastarintaa, kuten esikuvansa Mahatma Gandhi, jonka ajattelua hän teki tunnetuksi Norjassa Johan Galtungin kanssa. Kaikkien häntä esikuvanaan pitävien onkin syytä muistaa, että Arne Næss oli rauhan mies, luonnon- ja maailmansuojelija ihmisen asialla.

Ei kommentteja: