Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

7.1.2008

Norjalaisnimigeneraattori

Norjalaiset ovat hiihtokansaa. Kuvassa Oddbjørn "Outokarhu" Hjelmeset. Kuvalähde: www.fasterskier.com

Norjassa muodostetaan etunimet usein liittämällä tavuja yhteen. Norjalainen nimikäytäntö mahdollistaa periaatteessa uusien nimien generoimisen siten, että nimestä voi kuulla, kumpaa sukupuolta nimen kantaja on.

Kun tuntee norjalaisen nimikieliopin, on helppoa muodostaa uusia norjalaisia nimiä. Sukupuolen kannalta määräävä on nimen jälkimmäinen osa; etuliitteet ovat usein unisex-mallisia eli käyvät kummalle tahansa sukupuolelle. Nimen takaosa kuvaa kantajansa yleisolemusta, onko hän lintu, kala, karhu, koivu tai kenties mies tai nainen, kun taas etuliite on nimen epiteetti tai attribuutti. Esimerkiksi Oddbjørn voisi olla Outokarhu.

Seuraavassa esitellään norjalaisten nimien etuliitteet. Naisille, miehille tai kummille tahansa käyvät tavut on luokiteltu omiin kategoriohinsa.

ETULIITTEET

NAISTEN

Alv
Ann
Berg
Gis
Hilde
Kjell (liitteettömänä miehen nimi)
Mari
Møy
Rann
Rønn
Sne
Sol
Svan

MIESTEN

Ed
Er
Ey
Jør
Kar
Kol
Os
Stur
Svein
Ve

UNISEX
Arn
As
Aud
Berg
Bjørn
Borg
Bryn
Dag
Ei
Eld
Gjer
Gud
Gunn
Hall
Her
Hilde
Inge
Jo
Magn
Mar
Nor
Odd
Ragn
Sig
Tor
Ås

Kun näitä etuliitteitä yhdistelee seuraaviin takaliitteisiin, saa miltei rajattomasti norjalaisia tai ainakin norjalaisilta kuulostavia nimiä (kunhan vain muistaa, että takaliite määrää sukupuolen, eikä sukupuolineutraaleja takaliitteitä ole):

TAKAOSAT

NAISTEN

Anne
Aug
Bjørg
Borg
Brigt
Dis
Elin
Elle
Frid
Gjerd
Grete
Gunn
Hild
Jerd
Laug
Ljot
Mor
Ne
Ny
Rid
Run(n)
Unn
Veig
Vor

MIESTEN

Alf
Ben
Bjørn
Brand
Dulf
Finn
Fred
Gard
Geir
Grim
Julf
Kil(d)
Kjell
Land
Leif
Leiv
Lend
Ling
Mann
Mod
Mund
Odd
Olf
Rud
Rund
Stein
Ung
Urd
Vald
Var(d)
Vild
Vin(d)
Ulf

Tyypillisiä norjalaisnimiä ovat esimerkiksi Torbjørn (mies) ja Torbjørg (nainen). Edelläkuvatun tavan lisäksi on olemassa myös autenttisia norjalaisnimiä, joita ei voi etymologisesti johtaa edellämainittujen kielioppisääntöjen mukaan. Jotkut niistä pohjautuvat muinaisskandinaavisista mytologioista. Seuraavassa esimerkkilista tällaisista nimistä.


AUTENTTISIA NORJALAISIA NIMIÄ:

NAISET
Embla
Leikny
Riborg
Veslemøy

MIEHET
Ansgar
Botolv
Eilert
Endre
Gaute
Gorm
Halvdan
Kolbein
Leidulf
Sindre
Sjur
Tale
Tarjei

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei tiedätkö sinä että mikä selittää sen, että norjalaisilla on usein kolmi- tai neliosaisia nimiä? Tai siis ku suomessahan on monta etunimeä myös, mutta yleensä esittäydytään vain yhdellä etunimellä ja sukunimellä.

Unknown kirjoitti...

Sen tiedän, että kyse ei ole samantyyppisestä käytännöstä kuin esimerkiksi Espanjassa, jossa sukunimensä "liitteeksi" voi saada kotipaikkansa nimen, tai äitinsä tyttönimen. Mellomnavn ei kuulu sen paremmin etu- kuin sukunimiin; sitä voisi suomalaisittain ajatella tai ainakin soveltaa "epiteettinä". Jos Suomessa tulisi välinimi käyttöön, voisin harkita välinimeksi "Keskuspuisto" tai "West Ham", vaikka ei Lääninhallitus moista hyväksyne.

Anonyymi kirjoitti...

Okei kiitos. Elikkä se on tavallaan kuvaileva, vakiintunut liite, mutta mikä tai kuka sen määrittää vai onko sen tapana kenties periytyä? Anteeksi kun olen näin pihalla ja utelen tyhmiä. :)