Tilastotieteen johdantokurssilla minulle opetettiin, että puhelimet aiheuttavat maksasyöpää. Tämän tarinan opetuksena oli osoittaa näennäinen tilastollinen korrelaatio, ja opettaa tulkitsemaan tilastoja. Meille opiskelijoille esitettiin kaksi käyrää, jotka esittivät puhelinkojeiden ja maksasyöpätapausten määrää. Toden totta, maksasyöpätapauksien määrää kuvaava käyrä oli samanmallinen kuin puhelinkojeiden määrää osoittava käyrä, ja näytti seuraavan sitä parin vuoden viiveellä. Puhelimet eivät kuitenkaan aiheuta maksasyöpää, vaan molempien taustalla on sama selittävä muuttuja: modernisaatio. Mittareina modernisaatiolle - joka tässä ilmenee teknis-tieteellisenä kehityksenä - voidaan pitää teknisten innovaatioiden diffuusioastetta sekä diagnostiikan kehitysastetta.
Norjan arvostetuimmassa sanomalehdessä, Aftenpostenissa, Tom Slungaard nosti hirvenmetsästäjät ilmastonmuutoksen ehkäisemisen avainhenkilöiksi. Hän väitti, että hirvi päästäää vuodessa saman verran ilmastollisesti haitallisia kaasuja ilmaan kuin 13 000 kilometriä vuodessa ajava keskivertoautoa ajava keskivertoautoilija. Anaalisten tuotteidensa aiheuttamien sulotuoksujen lisäksi hirvi pilaa ilmastoa myös syömällä happea tuottavia viherkasveja. Laskelmissa ei kuitenkaan otettu huomioon sitä, että kasvit palautuvat takaisin luonnon kiertokulkuun, eli hirven kakka maatuu. Laskelmassa ei myöskään huomioitu sitä, että keskivertoautoilijakin on ihminen eli hän pieree.
Ehkä Tom Slungaardin - joka ei muuten kirjoituksessaan mitenkään perustellut sitä, millä hauiksilla hän oikein kirjoittaa - todellinen motiivi rohkaista hirvimetsälle oli eliminoida tieliikenteelle, muun muassa hirvimetsälle matkaaville metsästysporukoille - vaaralliset eläimet. Jos Slungaardin toive toteutuisi, silloin emme voisi ainakaan syyttää hirviä ilmastonmuutoksesta. Jäljelle ilmastoa pilaamaan jäisivät vain autoilijat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti