Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

23.2.2010

Kaarelan koulutilanteesta

Nk. "palveluverkkoesitys" uhkaa lakkauttaa Kaarelan alueelta ainakin yhden koulurakennuksen. Tässä tarkastelussa Malminkartano näytetään pidetyksi erillään, se kun ei oikein nivelly muuhun Kaarelaan. Tämä varmaankin siksi että sen erottaa muusta Kaarelasta Mätäjoki, ainoa liikenneyhteys on M-juna (paitsi pieneen osaan Hakuninmaata Malminkartanosta pääsee Malminkartanontietä ja Sorolantietä) ja siksi, että se on selvästi muuta Kaarelaa nuorempi alue. Nyt Kaarelan noin 20 000 asukkaan alueella - joka kattaa siis tässä tarkastelussa Kannelmäen, Hakuninmaan ja Maununnevan - toimii neljä koulurakennusta: Kanneltie 1, jossa käydään luokka-asteet 1-6, Pelimanni, joka kattaa samat ikäluokat, Maununnevan nk. "puukoulu", jossa voi käydä kaksi ensimmäistä kouluvuotta ja Etelä-Kaarelan yhteiskoulun rakennus, joka kattaa entistä yläastetta vastaavat luokat. Lukiota alueella ei enää ole sen jälkeen kun EKL:n lukio lakkautettiin.

Pelimanni ja Vanha Kantsu ovat käytännössä kaksi eri maailmaa. Vanhalta koululta ei ainakaan sinä aikana kun itse kävin koulua Kaarelassa(1980-1990) ollut mitään kanssakäymistä Pelimannin kanssa, enkä tiedä ketään koko kouluaikanani, joka olisi ääneen tunnustanut edes tunteneensa ketään ko.koulua käynyttä. Tuolloin vedenjakajana oli suunnilleen junarata: kaikki, joka tuli Kannelmäen aseman lounais- tai eteläpuolelta, ns. uudelta puolelta, koettiin jotenkin risaiseksi, likaiseksi, köyhäksi, vaaralliseksi, nuhjuiseksija epäsosiaaliseksi. Kanneltie 1:n koulu on perinteisesti palvellut enemmän alueen säätyläistöä, siis mikäli sellaista Kantsussa on. Kannelmäessä säätyläistö tarkoittaa omistusasujaa, joka äänestää kerrostaloissa demareita ja omakotitaloissa Kokoomusta.

Toki, ei asia ihan nyt näin mene. Kanneltie 1:sen koululla on vanhemmat perinteet, mutta on senkin oppilaskunnissa erittäin paljon kaupunginasuntoasukkaita ja rikkinäisten päihdeongelmaperheiden lapsia. Ilmeisesti näitä on kuitenkin enemmän Pelimannissa, tai ainakin niin sanoo paikallinen perimätieto. Ja vaikka sääty periytyy edelleenkin, niin ehkä lopultakin sosioekonomista ja ties mitä kurjalistoa ei olekaan Pelimannin oppilasaines, vaan heidän vanhempansa, jotka eivät jaksa lobata erinomaisen hienon koulutalonsa puolesta.

Ehkä parhaiten Kannelmäen sisäistä jakautumista kuvaa vuoden 83 kuuluisa puukotustapaus - ainoa kerta kun Kantsu on ylittänyt valtakunnallisen uutiskynnyksen - jolloin ikäiseni 12-vuotias poika löydettiin riekaleina Pelimannintien päässä olevasta 1.maailmansodan aikaisesta bunkkerista. Tekijä oli samanikäinen kaveri, ja sekä tekijä että uhri olivat Pelimannin koulusta. Jos poikaraukka löydettiin bunkkerista, tämä bunkkeri on myös vanhan ja uuden Kantsun välillä. Ainakin tämä bunkkeri vahvisti jakoa turvalliseksi koetun, Vanhan Kannelmäen ja vaarallisen uuden Kantsun välillä.

Kantsussa koulu on leimannut ja viimeistellyt paikallisen säätykierron: vaikka olisit ehkä ollut ns. hyväksyttävästä taustasta, virallinen Kannelmäki dissasi sinut, jos kävit Pelimannia, koska Pelimanni oli kuun kääntöpuoli. Tosin, tämä puukotus todisti myös sen, että - bunkkereista huolimatta - Kantsu on kuitenkin pieni kylä, ja uhrin nimi kiersi juoruna myös vanhalle puolelle. Tosin, kukaan vanhalta puolelta ei tuntenut häntä.

Olisi tosin mielenkiintoista tietää, mikä olisi pelimannilaisen versio Kannelmäen säätyjaosta.

Kanneltie 1:n koulurakennuksen asema lienee siis paikallisessa kouluverkkotarkastelussa vahvin, edellämainituista syistä. Se on myös oppilasmäärältään suurin, ja se palvelee koko vanhaa Kannelmäkeä. Se on myös Maununnevan puukoulun ja Pelimannin välissä, melkein keskellä Kannelmäkeä.

Maununnevan puukoulun säilytyksen puolesta puhuu se, että sen oppilaat ovat pieniä, ja eka-tokaluokkalaisten koulumatkan olisi syytä olla turvallinen ja lyhyt, mitä se ei olisi, jos Maununnevan eka- ja tokaluokkalaiset pannaan kävelemään Kaarelantietä Hämeenlinnantien ali ja Vanhaistenpuiston läpi. Puukoulun lakkauttaminen johtaisi autoralliin, jossa pienet koululaiset kuskattaisiin Kanneltie ykkösen koulutalolle Kaarelantietä. Maununnevalle on sitäpaitsi valmistunut vuosituhannen vaihteessa kokonainen uusi asuinalue, jossa asuu nimenomaan lapsiperheitä. Jos taas päädytään lakkauttamaan vaihtoehtoisesti joko Kanneltie ykkönen tai Pelimanni, koulumatka olisi mahdollinen bussi 43:lla, joka kiertää koko Kannelmäen, eikä levotonta Sitratorin ympäristöä tarvitse tällöin ylittää.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä olin Pelimannissa ja oli iloinen ja turvallinen lapsuus. Tosi outoo et teillä siellä "paremmalla alueella" josta mulla ei ollut mitään tietoa oli jotain käsityksiä meistä sitten vaikka ette edes tullut käymään. Enkä kuullut mitään puukotuksesta. Mun kavereiden vanhemmat oli ihan kivoja mutta ei mitään rikkaita snobei kiitos vaan, ei kantsu ees oo mitään rikasta aluetta vaan opiskelijakämppiä! Mitä väliä rahalla on? Kyse tässä on eämänlaadusta mikä riippuu ihmisistä ei rahatilanteesta. Tässä näkee miten ihmisten maailmat on erilaiset.

Unknown kirjoitti...

Jos tarkkoja ollaan, niin kyllä siellä "rikkaamalla" puolella oli esimerkiksi parikin kaupunginasuntoaluetta, joista minäkin asuin toisessa. Ei mun tarkoitukseni ole uudistaa aluejakoa moralisoimalla, vaan antaa rehellinen kuvaus Kannelmäen sosiaalisesta todellisuudesta sellaisena kuin se on ollut yhdelle Vanhassa Kantsussa 80-luvulla eläneelle.

Unknown kirjoitti...

Kouluverkkoselvitys on poikinut sitten päätöksen nk. puukoulun lakkauttamisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Puukolutaistelu jatkuu:

http://www.adressit.com/puukoulu

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/250746-uusi-koulutaisto-kaynnistyy-helsingissa#comment-166615