Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

2.11.2013

Työ alas, elämä ylös!

Monella työt ovat vallanneet alaa kuulemma enemmän tai vähemmän salakavalasti vapaa-ajalta, arkielämältä, harrastuksilta, sinkkuilulta, perheeltä tai mihin ihmiset nyt tykkäävät aikansa laittaa. Joillakin ammattiryhmillä tämä on sääntö, ei poikkeus.

Aloitetaan opettajista. Milloin niitä Wilma-viestejä ehtisi lukemaan ja vastailemaan ellei kotona? Entä kokeiden laatiminen, korjaaminen ja oppituntien suunnittelu?

Entä sitten konsultit, jotka iltaisin lasten pyöriessä jaloissa laativat esityksiä, tarjouksia, presentaatioita, representaatioita, serpentiinejä ja represerpentiinejä. No, kai heille sen verran maksetaan että se on sen hinta, serpentiinien.

Joillakin on mahdollisuus niin sanotusti downshiftata eli keventää omaa työpanostaan. Yleensä tämä näkyy kukkarossa tai ainakin työn laadussa siten, ettei työ tule tehdyksi. Usein downshiftaamisen takana on oivallus, että oman elämän tärkeysjärjestys ei ole kunnossa: uhrataan liian vähän aikaa sille, joka on elämässä tärkeintä ja toisaalta sitten laitetaan liikaa aikaa asioille, jotka ovat vähemmän tärkeitä tai vähemmän kiinnostavia. Joskus downshiftaamiseen johtava päätös lähtee siitä havainnosta, että ollaan liian vähän lasten ja puolison kanssa tai koetaan oma työ sisällöllisesti mielenkiinnottomaksi, jopa turhaksi ihmiskunnan kannalta. Joskin se tuottaisi taloudellista lisäarvoa, inhimillinen lisäarvo voi olla niin ja näin, jos oppilaat eivät kuuntele eivätkä välitä tai asiakkaat vain surffaavat netissä kesken esitysten, joiden tarkoitus on tuottaa näille rahaa, jotta voitaisiin tuottaa itselle taas lisää rahaa.

Usein downshiftaaminen liitetään liike-elämään. En tunne ainuttakaan tutkijaa tai kansalaisjärjestöpolitrukkia, joka olisi valittanut siitä, että illat ja viikonloput kuluvat vaihtoehtoisesti kiinni läppärissä tai kaikenlaisilla kansalaistoreilla. On kai nyt sitten ihan sama, että kummalla puolella niitä aatteitten myyntikojuja seistään, loppujen lopuksi. Eikä tutkijoilla ja järjestöjyrillä ole varaa downshiftaamisen, sen verran vähän heille maksetaan työstään, joka ymmärretään aatteelliseksi, jolloin oletetaan, että pitää elää pyhällä tai ainakin hengellä. Onko kukaan koskaan nähnyt vastentahtoista tutkijaa tai kansalaisjärjestötyöläistä, joka pitäisi työtään epäkiinnostavana tai vähäpätöisenä?

Minulla ei ole hallussani laskukaavaa, jolla mittaisi työn tuottaman inhimillisen lisäarvon.

Yksi mahdollisuus downshiftaamiseen on valita itselleen siisti sisätyö, jota ei missään tapauksessa tarvitse tuoda kotiin, jolloin ei edes tarvitse downshiftata kun tahti alun alkaenkin on rauhallisempi ja kohtuullisempi. Toki työ voi kuluttaa, mutta tällöin kyse on tulehtuneista työpaikan sosiaalisista suhteista, mitättömistä mahdollisuuksista vaikuttaa omaan työnkuvaansa aiheutunut turhautuminen tai sitten turhautuminen siihen, että oma työ nähdään sisällöllisesti haastavuudeltaan kyseenalaiseksi, mutta ainakaan työhön ei tällöin näännytä. Ei niistä sitten niin maksetakaan, mutta esimerkiksi toimistotyöntekijästä jää vielä jokunen palanen lähimmäistensäkin nautittavaksi, ja hänen itsensä. Alun alkaen downshiftannut ihminen voi sitten vapaa-aikanaan lähteä vaikka kävelylle perheensä kanssa, ei tarvitse lähteä vuoristokiipeilemään mainosmiesten kanssa.

Ei kommentteja: