Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

19.2.2012

Turhia sanoja turhista töistä

Tääkin sanoi sen. Että työajat ovat turhia ja että ihmisten pitäisi priorisoida ja masteroida ajankäyttönsä paremmin. Toimisto ei myöskään sitä ja tätä. Just joo.

Saku Tuominen on tietenkin ihan oikean asian jäljillä, kuten niin moni muukin luovuus- ja tehokkuuskonsultti ennen häntä. Nämä sakut eivät vaan ota huomioon sitä, että on huomattavan paljon töitä, joissa oman ajankäytön priorisointi ei ole mahdollista esimerkiksi siksi että toimeksiantoja tulee eri suunnista ja kaikki ovat yhtä kiireellisiä. Oman työajankäytön tehostaminen ei myöskään välttämättä ole mahdollista siitä yksinkertaisesta syystä että työnantaja sitoutuu antamaan sellaista palvelua tiettynä aikana että siellä on joku tavoitettavissa. Näin on esimerkiksi julkista palvelua antavassa palveluorganisaatiossa.

Otetaan esimerkiksi sairaalan poliklinikka. Siellä on potilailla - jotka ovat kyseisen laitoksen asiakkaita, ja lisäksi asiakkaana on oikeastaan koko yhteiskunta, joka kohdistaa palveluodotuksia - etukäteen varattuja lääkärinaikoja. Ei ihmisille voi käydä sanomaan, että valitkaa vähän milloin sairastatte. Ja parempi olisi kun sairastaisivat kotona niin voisi tämän poliklinikankin siirtää etätyöksi.

Etätyö, jota nämä gurut myös säännönmukaisesti toitottavat, on kaksiteräinen miekka. Itse aika paljon myös tutkimustyötä tehneenä ymmärrän hyvin sen, että tutkimus ei edellytä 24/7 fyysistä läsnäoloa jossakin kopperossa. Tosin, jos minulla olisi joskus ollut oma tutkijanhuone yliopistollisessa tutkimuslaitoksessa tai jos olisin jakanut sellaisen jonkun muun kanssa, voi olla että olisin nykyistä paljon paremmin päivitetty siitä, miten tutkimusta tehdään enkä niin vieraantunut kuin mitä itsenäisenä tutkimuksen virittelemisen yrittelijänä olen.

Etätyö toimii kuitenkin edellämainituin varauksin osittain tutkimuksessa. Tietyiltä osin se sopii myös virkamiestyöhön, jos esimerkiksi työmatka-ajan voi käyttää päätöksien, muistioiden, kokousten - niiden jotka näiden luovuustuonti eikun lannanluontigurujen mielestä ovat niin turhia - valmisteluihin. Kuitenkin etätyö on myös uusi hallinnan väline. Annetaan työntekijöille näennäistä vapautta omaan työaikaansa niin vastineeksi heiltä voidaan vaatia vähän lisää heidän vapaa-aikaansa.

Toki kokouksia on aivan liikaa, Saku. Oma turhien kokousten kiintiöni on loppuelämäkseni aivan täynnä, sellaisten joissa pysytään hereillä sitä kauemmin mitä enemmän jaksetaan muistella B:llä alkavia säveltäjiä esityslistan taakse. Ja jaksetaanhan niitä muistella sillä onhan niitä aika paljon, B:llä alkavia säveltäjiä.

Turhuus- eikun luovuusguru Saku Tuomisen kirjoituksen voi lukea klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa.

Ei kommentteja: