Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

1.9.2009

Norjaa ei kannata oppia

Virallisen version mukaan norjanopiskelua kannustetaan, koska kieltä pidetään täällä parhaana integraation mittarina, jopa akateemisissa tutkimuksissa. Niissä integroitumista mitataan esimerkiksi sillä, kuinka paljon lukee norjalaisia sanomalehtiä ja kuinka monta norjankielistä ihmistä kuuluu ystäväpiiriin. Kuitenkin, käytäntö on paljon karumpi.

Sunnuntain Aftenpostenissa oli juttu Uudesta Seelannista Norjaan muuttaneesta kokki Danielista, joka on ollut suurimman osan täälläoloaikaansa pätevyyttään vastaavissa töissä, eli kyse ei siis todellakaan ole mistään onneaan onkivasta sosiaalipummista. Daniel teki, niin kuin fiksu maahanmuuttaja tekeekin, ja mihin maahanmuuttajia kannustetaankin: hän meni norjankurssille. Kuitenkin Danielille kävi niin, että suhdanteet siivosivat hänet kortistoon.

Koska Daniel kuitenkin halusi kunnon ihmisenä oppia norjaa, hän tietenkin jatkoi aloittamaansa kurssia, sillä eihän nyt hänen mieleensäkään voinut tulla, että norjanopiskelu olisi rangaistavaa. Norjan Kelan eli Navin mielestä kuitenkin oli, ja NAV eväsi häneltä työttömyyspäivärahan. Nyt Danielin kolmihenkinen perhe (norjalainen puoliso ja pieni lapsi) elävät hänen puolisonsa tuloilla.

Tapaus ei varmaankaan ole mitenkään ainutlaatuinen. Tällaista varmaankin voisi sattua myös Suomessa. Danielin tapaus osoittaa taas sen, että ei ole kenellekään – Danielille eikä norjalaiselle yhteiskunnalle, jonka uusi jäsen katkeroituu – eduksi, että ihmisiä luokitellaan näin raa’asti elämäntilanteensa mukaan joko työssäkäyviksi, työttömiksi tai opiskelijoiksi, eikä väliin jää mitään.

Perustuloa siis tarvitaan; perustulo light voisi yksinkertaisesti vain tarkoittaa sitä, että kaikki ns. toissijaiset toimeentulon muodot, eli etuudet – toimeentulotuki, työttömyyspäiväraha, opintotuki – olisivat samansuuruisia, eikä niitä katkaistaisi heti kun ihmisen elämäntilanne muuttuu ennen päätöstä seuraavasta etuudesta.

Nyt siis vallitsevan tulkinnan mukaan, ulkomaalaiset pysyköön ulkomaalaisina, eikä heidän integroitumistaan pidä ainakaan helpottaa, jotta joku edes viitsisi hoitaa yhteiskunnan paskatyöt, ja jotta maahanmuuttokriitikot saisivat kohteen. Näin siis NAV ylläpitää Norjassa paarialuokkaa.

Haluaisinkin suomen Kelalta vakuutuksen siitä, että tällaista ei pääsisi sattumaan Suomessa. Vai pääsisikö sittenkin?

Ei kommentteja: