Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

13.11.2009

Klimaansvar kan ikke overføres: noe løsninger til klimautfordningen

Der lønner seg ikke å utvikle miljøteknologi. Det er alltid noen som eier innovasjoner i teknologiutvikling, dvs. innovasjonsvirksomhet. F.eks. Tyskland har saksøkt Kina før dumping av produksjonskostnadene til solcelleproduksjon, selv om ansvaret og problemet er globalt.

”Open source” –teknologier - som er tilgjenglige for alle - er en løsning, hvilket betyr at kanskje hele patentsystemet må svekkes eller forendres helt, f.eks. gjennom teknologifonds som kompenserer bærekraftige løsninger. Hvis Norge vil være ledende i globalt ansvar, kan man f.eks. bruke oljefondet som en støttemekanism på kort sikt og på lang sikt bidra aktivt til å redusere oljebruk betydelig, noe som er politisk utenkelig og tabu fordi vi er kulturellt avhengige av oljeintekter.

Produksjon må i økende grad erstattes med resirkulering og gjenbruk som må utvikles som lønnsom business. De må være mer lønnsomt å reparere bilen enn å produsere nye, noe som er også et sysselsettingspørsmål selv om det er alltid gøy å ha nye ting. F. eks katalysatorinstallering må støttes kanskje med en negativ bilskatt.

Det er for lettvint å anklage u-lender for et dårlig og korruptert system og at de mangler politisk vilje å bidra til klimadugnaden, da rike lender må selv gjøre mer! Det er akkurat vi som er skurker! Vi må satse på teknologi- og innovasjonsoverføring istedet for samvittighetsoverføring!

Det er uansvarlig å tenke at man ikke har problem med energibruk i Norge selv om man bruker mer fornybar energi her enn i de fleste landene hvis man samtidig dumper olje og gass akkurat til disse lender og gjør dem oljeavhengige og overfører dårlig samvittighet. Som et land som er blitt styrtrikt gjennom skadevirksomhet, har vi ett spesiellt ansvar men også spesielle muligheter i klimakampen.

Ei kommentteja: