Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

16.11.2012

Entäs pienyrittäjät, Kokoomus?

McArnold´s -ruokalat ovat tavanomaisesti ns. franchising-yrityksiä. Se tarkoittaa sitä, että yrittäjä ostaa tuotemerkin omistajalta oikeuden käyttää tuotemerkkiä ja valmiin konseptin ja voila, valmista tuli! Siksi heidän ateriansa ovatkin kaikkialla niin samanlaisia...

Ei ole oikein työntekijöitä kohtaan kutsua heidän töitään paskaduuneiksi, joten puhutaan mieluummin McDuuneista (termi taisi olla Naomi Kleinin omaisuutta). Joskin McYrittäjät McRolandseissa ovat yksityisyrittäjiä aika kyseenalaisessa mielessä, niin eipä heidän työntekijöidensäkään töistä paljoa voitane lapsille kertoa.

McDuunarit ovat kuitenkin vain yleisnimi kurjilla työehdoilla varustetuissa työssä raataville, samoin kuten McYrittäjät. Miksi sitten halusin puhua heistä? Siksi, että minua ihmetyttävät löysät höpinät siitä, miten kunnat taistelevat yrityksistä kuin huippuosaajista ikään. Kun nämä saa, yritykset ja osaajat, silloin kunta on kilpailukykyinen. Ja sen jälkeen lycka till vaan!

Poliittista puolueista Kokoomus haluaa profiloitua ideologisista syistä yrittäjien ystävänä. Julkinen sektori on paha, paha, McJulkinensektori, ja sen duunit ovat McDuuneja. Kokoomus ei tee mitään eroa retoriikassaan, ajaako se McDonaldsien, kaikkien tämän maailman kansainvälisten tuho-Talvivaarojen vai köyhyysloukussa pinnistelevien yhden henkilön-ei-niin-kasvuyrittäjien asiaa. Nämä viimeiset ovat usein pakko- tai lumeyrittäjiä, joskus molempia. Minulla on kokemusta molemmista, ja tiedän kokemuksesta, että usein kvasi (melkein) yrittäjyys freelanceverokortilla on kannattavampaa toimintaa kuin pseudo (näennäis) yrittäjyys toiminimellä. Kokoomus onkin väärinymmärtänyt yrittäjyyden, ja valittavan moneen tämä käsitemössö on uponnut.

Alla omia yrittäjyyskokemuksiani:
http://perukangas.blogspot.fi/2011/08/yritystuet-turhia-ja-vahingollisia.html

Ja vertailun vuoksi, freelance-kokemuksiani:
http://perukangas.blogspot.fi/2011/05/keikkatyo-ei-kannata.html

Mitä yrittäjät sitten tarvitsevat? Jos on Kokoomusta uskominen, niin kolmea asiaa. Parkkipaikkoja, enemmän parkkipaikkoja, lisää parkkipaikkoja. Tukipalveluista he puhuvat paljon vähemmän, sellaisista kuin toimitilarekistereistä, tukirahastoista, eläkkeistä, työttömyysturvasta, työterveydenhuollosta, tyky- tai tyhytoiminnasta, vuorottelu- tai vanhempainvapaista ja kaikista tärkeimmästä, eli perustulosta, joka paljon starttirahaa paremmin mahdollistaisi varsinkin aloittelevalle itsensä työllistämistä kokeilevalle pienyrittäjälle yrityksen ja mahdollisen erehdyksen ilman että tarvitsee ajautua velkavankeuteen ilman likviditeettiä.

Pienyrittäjien asialla ovatkin Kokoomusta enemmän edellämainituista pienyrittämisen elinehdoista perilläolevat Vihreät, ja paradoksaalista kyllä, Vasemmistoliitto. Suosittelenkin yrittäjiä tutustumaan hyvin tarkasti, mitä eri puolueilla on yrittäjille annettavaa.
Ei kommentteja: