Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

16.4.2008

Kuohuntaa ankkalammikossa

Osallistuin viime torstaina, 11.4 Kemiössä pidettyyn Sudkustens Landskapsförbundetin liittokokoukseen. Koska suomenkieliset suomalaiset eivät luultavasti kovinkaan hyvin tunne organisaatiota, allaoleva kuvaus on kirjoitettu suomeksi.

Organisaation nimi jo on omiaan disorientoimaan sellaisen liittokokousedustajan, joka ei ole tuttu entuudestaan suomenruotsalaisten organisaatioiden kanssa, joka osaa englantia paremmin kuin ruotsia ja joka on viimeiset puoli vuotta uppoutunut maisema-arkkitehtuuriin. Oletin ensi alkuun, että kyse on "maisemaliitosta" kun tosiasiassa kyse olikin maakuntaliitosta. Tunnustan, että en tunne liian hyvin esimerkiksi rannikkolaivurikulttuurin traditioita, että voisin kovinkaan syvällisesti kommentoida esimerkiksi kyseisen organisaation toimintasuunnitelmaa.

Sydkustens Landskapsförbundet on siis etelärannikon ruotsinkielisten tai kaksikielisten kuntien ruotsinkielisten asukkaiden maakuntayhteenliittymä, joka ymmärtää tehtäväkseen edistää suomenruotsalaisuutta, etenkin suomenruotsalaista kulttuuria. Liittokokoukseen on kutsuttu edustajia kunnista edellämainituin ehdoin, suurimmista kunnista, kuten Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Porvoosta 10. Edustajat kutsutaan poliittisilla mandaateilla; luonnollisista syistä RKP on valtapuolue. Vihreitä paikalla oli noin sadasta edustajasta yhteensä neljä, joista olin yksi.

Vasemmistopuolueet halusivat syrjäyttää liiton hallitusta kaksi vuotta johtanut Maria Björnberg-Enckellin, mutta heillä ei kuitenkaan ollut esittää hänen tilalleen omaa ehdokastaan. Kabinettineuvottelujen tuloksena demariryhmä veti kaikki luottamushenkilönsä pois, ja Vasemmistoliiton edustaja liittohallituksessa erosi.

Useita eri syitä kabinettikeikausyritykseen on esitetty. Kysymys on joko henkilökiistoista, demareiden (ja Vasemmistoliiton pettymyksestä mielestään liian pieneen edustukseen liiton luottamustehtävissä), tai sitten alueellisista tai sukupuoli ja -polvikiistoista, jossa nuorehko helsinkiläisnainen ei pysty luovimaan parhaiden rannikkolaivuriperinteiden mukaisesti.

Tilaisuudessa esitteli valtiosihteeri Stefan Johansson myös valtion aluehallintouudistusta. Kuten aina, suunniteltaessa hallinnollisia uudistuksia, paljon kuluu paperia, kahvia ja tupakkaa, ja paljon selkeytetään (förtydligas), katsotaan (ses över), uudelleenjärjestetään (omorganiseras) ja selvitetään (utreds).

Mahdollisesti jälleen kerran läänien, maakuntien ja TE-keskusten välistä työnjakoa tullaan tarkistamaan, ja uusi aluehallinto saattaisi ALKU-väliraportissa esitetyn mukaan mahdollisesti seurailla nykyistä maakuntajakoa. Tullaan perustamaan muutama (kolmisen?) alueellinen sektorivirasto, joista yhteen koottaisiin luonnonvara- ja ympäristöasiat, toiseen liikenne ja infrastruktuuri ja kolmanteen työvoima, elinkeino ja osaaminen eli suunnilleen nykyisten TE-keskuksien asiat.

Edellämainitun lisäksi saatetaan perustaa noin 6-7 alueellista valvovaa "koppalakkivirastoa", joiden aluejaottelu saattaa seurailla nykyisiä läänejä. Niihin keskittyisivät 1) työsuojeluasiat 2) peruspalvelut 3) turvallisuus ja maahanmuutto ja 5) ympäristö.

Tv-nyttin uutispätkän liittokokouksesta voi katsoa klikkaamalla otsikkoa. Uutispätkä on katsottavissa 10.5.2008 saakka.

Ei kommentteja: