Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

11.3.2009

Ehdotus pelin korjaamiseksi

Katsoessa nykyaikaista jalkapallon huippuottelua, mieleen muistuu Kari Salmelaisen napakymppi. Kun katsoo esimerkiksi Inter Milanin keskikenttää, ilmeisesti ohjeena pelaajamarkkinoilla on ollut ”otetaan sieltä keskeltä”. Nykyään kaikki pelaavat keskikentän keskustassa, laitapelaajatkin.

On varmaankin naiivia ajatella, että jalkapallojoukkue voisi pärjätä ilman ”likaisen” työn tekijöitä. Heidän sijastaan joukkueessa voi olla näkymättömän työn tekijöitä. Sellaisia kuin Hayden Mullins, Jean Tigana tai Claude Makelele. Kun likaisen työn tekijöiden tehtävä on katkoa jalkoja, näkymättömän työn tekijät katkovat syöttöjä. Kahden edellisen pelaajatyypin yhteisnimitys on konehuone.

Sitten vielä on joukkueita, joissa keskikentän alimpana pelaa pelintekijä, joka näkee koko kentän. Esimerkkejä tällaisista pelintekijöistä ovat Andrea Pirlo, Brasilian Didi ja Gerson sekä Saksan Stefan Effenberg ja Lothar Matthaeus. Heitä yhdistää se, että heillä ei koskaan ole kiire; pallolla on. Konehuoneen sijasta onkin yhdistetty komento-ja tulenjohtokeskus.

Säveltäjä-kapellimestari Richard Strauss tunnettiin vähäeleisenä kapellimestarina. Joskus kun Rikulta oltiin asiaa tiedusteltu, hän oli todennut, että orkesterin tulee hikoilla, ei hänen. Sama pätee pelinrakentajiin.

Kun Patrick Vieira tai Sulley Muntari pelaavat, vastustajaa sattuu, koska heidän jalkansa tuntuvat koko ajan olevan poikittain. Heidän katsomisensakin sattuu. Jotta näillä kyynisillä luunmurskaamisen erikoismiehillä ei olisi mitään mahdollisuuksia, pelivälinettä pitäisikin vaihtaa.

Jalkapalloa on pelattu mitä mielikuvituksellisimmilla välineillä: säilyketölkeillä, lumppukerillä ja edellisen ottelun hävinneen vastustajajoukkueen teloitettujen pelaajien pääkalloilla. Nykyinen, vain muutama sata grammaa painava muovipallo käyttäytyy liian hyvin; jopa telaketjuosaston miehen se voi hetkeksi saada näyttämään jalkapalloilijalta.

Ehdotankin, että nämä kaikki Niken, Adidaksen ja Reebokin pallot tulisi välittömästi korvata Ikea Sparkalla. Jos Ikea Sparka heitetään tai potkaistaan näille likaisen työn tekijöille, se käyttäytyy kuin se olisi louhikkoon pudonnut. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ja muutamat muut harvaIukuiset taitopelaajat sen sijaan pääsisivät oikeuksiinsa, puhumattakaan Pirlosta ja Juan Roman Riquelmesta. Sparka viralliseksi pelivälineeksi!

Samalla kaikki Sparta- ja Spartak-nimiset joukkueet voisi muuttaa Sparkoiksi. Moskovan Sparka, Sparka Praha... peli-ilo olisi löytänyt uudestaan kentän, katsojat pidättäisivät henkeään toinen toistaan luovempien temppujen edessä ja sponsoriongelmatkin olisivat ratkenneet itsestään.

Ei kommentteja: