Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

2.4.2009

Mitä tehdä epämiellyttäville ihmisille?

Yleisenä sääntönä, epämiellyttävät ihmiset kannattaisi ignoroida, jotta he eivät pääsisi vaikuttamaan elämääsi. Heidän elämäntehtävänäänhän onkin juuri elämäsi pilaaminen; älä anna heille sitä valtaa!

Maailmassa, jossa ei olisi rajoituksia, suuri houkutus olisi tehdä heille siten kuin venäläinen absurdistikirjailija Daniil Harms tekee lapsille - jotka olivat harmsilaisen maailmankuvan harmeja - kaivaa heitä varten iso kuoppa, heittää heidät sinne ja laittaa sammutettua kalkkia päälle. Koska tämä ei kuitenkaan - valitettavasti - ole mahdollista, koska - valitettavasti - epämiellyttävyyttä ei olla kriminalisoitu, ja sitäpaitsi, tämä olisi vallitsevan humaanin oikeuskäsityksen ja universaalin ihmiskäsityksen vastaista, kannattaa kohteliaasti ns. antaa heidän ymmärtää, että olet moraalisesti heidän yläpuolellaan.

Koska ignorointi ei aina ole mahdollista, mitä sitten näille ihmisille pitäisi tehdä? Voimme tehdä, kuten kapellimestari Otto Klemperer, joka ei tahtonut löytää mitään positiivista sanottavaa vävypojastaan nähdessään tämän ensimmäistä kertaa, paitsi toivottaa tälle hyvää yötä.

Joskus kurjimuksien kanssa on syystä tai toisesta oltava kohteliaissa väleissä. Jos tällaiselle joutuu antamaan lahjan merkkipäivänä, kannattaa tehdä kuten säveltäjä Dmitri Sostakovits neuvoo: antaa jotakin sellaista, jota ei itse pidä arvossa. Esimerkiksi huono äänilevy.

Kelvoton äänilevy on kuin tarttuva tauti. Se infektoi täysin omistajansa, joka on tämän jälkeen lopullisesti saastutettu, eikä hänen kuuloelimistään ja arvostelukyvystään ole enää mihinkään.

Ei kommentteja: