Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

19.8.2011

Meillä pullot juodaan, ei polteta

Lontoo on liekeissä. Nuorisoministeri Arhinmäki pohtii Englannin-matkansa tiimoilta, että Englannissa nuoret heittelevät polttopulloja, yleensäkin hyökkäävät järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan koska he kokevat olevansa yhteiskunnan ulkopuolella.

Suomessa pullot eivät ole seuraus, vaan syy. Meillä pulloja ei heitellä, ne juodaan. Tosin moni potentiaalinen kapinallinen tukehtuu lähiöbaareissa nauttimiinsa tuoppeihin.

Arhinmäen analyysin tilanteesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa. Alla kommenttini Arhinmäelle:

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi tarvitaan moniammatillisen turvaverkon yhteistyötä, sekä palveluneuvontaa, jolla varmistetaan, että jokaisessa kunnassa osattaisiin ohjata nuori lähimmän sopivan palvelun luokse. Tehdessäni selvityksen nuorten välityömarkkinoista ja sosiaalisesta työllistämisestä osoittautui, että joissakin kunnissa ollaan nostettu kädet pystyyn, esimerkiksi siksi että oletetaan nuorten kuitenkin jättävän kunnan kuin rotat uppoavan laivan.

Haastatellessani ja yrittäessäni vetää osallisuustyöpajoja, eräs nuori kysyi minulta, mitä on demokratia. Esittäessään tämän kysymykseen, hän osui asian ytimeen. Tunsin olevani myymässä lunta eskimoille. Koin, että minun on hyvin vaikeaa perustella, että opiskelu kannattaa, ja yleensäkin osallistuminen yhteiskuntaan hyväksyttävillä tavoilla?

Nuorisotakuu, jossa varmistetaan kaikille jatkopolku, ei riitä. Polulta lipsahtaneet nimittäin ovat juuri niitä, jotka tarvitsevat kaikkein eniten henkilökohtaista ohjausta: uraneuvontaa, päihdekuntoutusta, psykiatrin palveluita.

Yhtälö ei toimi, jos samanaikaisesti lisätään ammatillisen koulutuksen paikkoja, mutta kuitenkin leikataan opetuksesta, sillä juuri nämä lisäpaikat täyttävät, etsivän nuorisotyön tai moniammatillisten palveluverkostojen löytämät nuoret tarvitsevat ohjausta.

Ei kommentteja: