Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

16.10.2012

Rakennuttaja sotkee, minä siivoan


Kirjoitin tänne jo viime kevättalvesta (kts linkki http://perukangas.blogspot.fi/2012/04/osuuspankki-sotkee-porvoon.html ) lumen sulamisen jälkeen paljastuneista rakennusjätteistä, joita Pihlajatien uuden asuinalueen rakennustyömaalta on lennellyt tien toiselle puolelle. Kului kesä, ja edelleenkin, puolen vuoden päästä, roskat olivat siellä.

Otin yhteyttä rakennuttajaan, OP-Kiinteistöihin, heidän sähköisellä yhteydenottolomakkeellaan. Siitä pisteet rakennuttajalle, että sieltä luvattiin välittää sana urakoitsijalle tästä. Kaksi ja puoli viikkoa, eikä mitään ollut edelleenkään tapahtunut, vaan roskat olivat edelleenkin siellä.

Otin uudestaan yhteyttä rakennuttajaan. Tällä kertaa eivät vastanneet. Sen sijaan saman iltapäivän aikana pari näkyvintä tai siis räikeimmän väristä ja lähinnä tietä ollutta roskaa oli napattu pois, mutta ei esimerkiksi tätä ylläolevassa kuvassa komeillutta muovipressua tai useimpia sen kavereita. Styroksia oli samaten jäljellä ihan simona. Minun mittani alkoi olla täynnä. Olivat saaneet nyt ihan riittävästi aikaa siivota sotkunsa, ja kaksi mahdollisuutta selvitä tilanteesta kunniallisesti vielä puolen vuoden perästä.Tämä on näköjään rakennuttajan käsitys ympäristövastuullisuudesta.

Otin yhteyttä kaupungin ylipuutarhuriin, järjestäessäni suuresti arvostamieni kanssaehdokkaiden Minna Siltala-Nymanin ja Mai Salmenkankaan kanssa Viherpeukkutalkoita (kts linkki http://perukangas.blogspot.fi/2012/10/viherpeukkutalkoot-porvoossa.html ) lupa-asioissa ja samalla ilmoitin Pihlajatien sotkuista. Ylipuutarhuri lupasi hoitaa Pihlajatien siivousasiaa eteenpäin.

Parempi on kuitenkin tarttua itse toimeen kuin jäädä odottelemaan. Olisivat ne roskat siellä varmaan nähneet vielä toisenkin talven. Minä olen itse työmatkoillani poiminut vähän kerrassaan pois niitä Pihlajatien roskia. Onneksi Pihlajatiellä, muutama sata metriä keskustaan päin löytyy roskis, joka muuten on niin täynnä että sen voisi tyhjentää.

Työni ei kuitenkaan ole vielä lopu. On siellä vieläkin pari pressua ja ainakin iso styroksilevy. Täällä siis rakennuttaja ulkoistaa rakennussiivouksensa asukkaille, samaten ympäristövalvonnan.

6 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Tämä on tätä "valtion pitää kaikki hoitaa" oikein puhtaimmillaan. Mikset kävellyt itse sanomaan rakentajalle, että roskaavat?

Michael Perukangas kirjoitti...

OP-Kiinteistökeskuksesta luvattiin välittää viesti heille. En tiedä, kuka rakennuttaja oli, koska eivät OP-Kiinteistökeskuksessa kertoneet sitä.

Kumitonttu kirjoitti...

Jokaisella työmaalla on kyltti jossa kerrotaan vastuunalaiset tahot. Jos rakentaminen on kesken, siellä on myös työmiehiä, joilta voi kysyä, jos he puhuvat viron lisäksi suomea enää.

Ja kolmanneksi, jos on oikein siivotonta, niin sitten ympäristökeskus paikalle. Jos siellä täällä lojuu pari styroksin palaa, niin minusta oma asenteesi muistuttaa nimbya, jossa sinua kaivertaa kun joku rakentaa kotikadullesi.

Hiukan siis suvaitsevaisuutta, suurpiirteisyyttä, huumoria ja mitä lie positiivisia asenteita. Hyvähän se vaan on, että taloudessa esiintyy toimeliaisuutta ja Porvoo saa uusia asukkaita.

Jos oikein alkaa ketuttaa, niin asioille voi - IHAN TOTTA! - tehdä myös itse jotain. Jos ei saa talkoisiin taloyhtiöstä ketään, niin voit itse käydä siivoamassa sinua häiritsevät roskat pois. Ei aina tarvitse odottaa jotain virkamiestä tekemään asiat, jotka voi hoitaa itsekin.

Michael Perukangas kirjoitti...

Eihän siellä tietenkään ole enää mitään kylttiä koska rakennustyömaa on valmis. Ja minä erehdyin odottelemaan, että siivoavat itse sotkunsa enkä tajunnut ottaa yhteystietoja ylös.

En asu tuossa itse, joten en ole missään asemassa järjestämään pihatalkoita. Pyöräilen ohi työmatkallani kyllä päivittäin. Toiseksikin: ei nyt vain ole niin, että sotkija saisi ulkoistaa siivouksen toisille. Sotkijan tulee aina siivota itse jälkensä. Kolmanneksi: tuossa lähettyvillä ei ole niin isoa roskalavaa minne nuo mahtuisivat, enkä minä autottomana voi roskia kuljetella.

anonilli kirjoitti...

Lyhyempi Kumitonttu: Väärin siivottu.

Michael Perukangas kirjoitti...

Tänään olin vammoittaa itseni siivotessani niitä OP:n rakennusjätteitä. Kun yritin saada isoa styroksilevyä pilkottua pienemmäksi, liukastuin ja kaaduin selälleni asfaltille. Korvauspyyntö olisi mennyt OP:lle. Onneksi sentään ei tullut edes mustelmia.