Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

27.10.2012

Tätä kirjoitustani ei enää ehditty julkaisemaan...

... ennen vaaleja. Lupaan kuitenkin jatkaa mielipide- ja muutakin vaikuttamista vaalien jälkeenkin, riippumatta siitä, mikä on henkilökohtainen tulokseni vaaleissa huomenna. Kiitokset kuitenkin Uusimaa-lehdelle, joka on ollut myötämielinen vaaliteemoilleni, ja ennen tätä kirjoitusta on julkaissut sinne tarjoamistani mielipidekirjoituksista seitsemän seitsemästä!

Kunnat vaarantavat asukkaidensa terveyden

Suomessa on valmisteltu terveydenhuollon yhteistä tietojärjestelmää Kanta-hankkeen puitteissa jo yhdeksän vuoden ajan. Hanke on edelleenkin kesken. Tästä on paljolti "kiittäminen" kuntia, jotka jarruttavat hanketta, samalla vaarantaen kuntalaisten terveyden. 

Viimeisimmässä Vihreä Lanka -lehden numerossa kerrottiin, että Suomessa kunnat hankkivat tahallaan toisten kuntien terveydenhuollon tietojärjestelmien kanssa yhteensopimattomia tietojärjestelmiä, koska ne voivat näin jarruttaa kuntaliitoksia. Lehdessä kuultu Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Teemupekka Virtanen vahvistaa tämän. Nyt lausuntoja ja kuvia pitää tilailla ties mistä, osa on sähköisenä, osa cd-levyllä, osa paperisina.

Sosiaali- ja terveysministeriön toivoisi myös laittavan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n kuriin. THL vaikeuttaa hoitoalan henkilökuntapulaa hoidon tilastointi-, luokitus- ja raportointivaatimuksillaan, joiden täyttäminen vie kohtuuttoman suuren osan työajasta, eikä asiaa yhtään paranna järjestelmien yhteensopimattomuus ja jatkuvat käyttökatkot.

Koko maan kattavan terveydenhuollon tietojärjestelmän voisi tilata Viroon vastaavan järjestelmän luoneelta Maadis Tiikiltä.  Virossa se maksoi vain 10 miljoonaa, kun Suomessa kustannuksiksi on arvioitu 1,8 miljardia.  Potilasasiakirjojen siirrettävyyden parantuessa nopeutuisi myös hoito ja kunnat säästäisivät erikoissairaanhoidon kustannuksissa.

Toivon siis sosiaali- ja terveysministeriöltä tarmokkuutta. Terveydenhuoltoa vaikeuttava lainsäädäntö on purettava ja tietojärjestelmät saatava kuntoon, ja kunnat velvoitettava myös ottamaan yhteneneväiset potilastietojärjestelmät välittömästi käyttöön sitten kun ne on joskus saatu valmiiksi.

Michael Perukangas
porvoolainen vihreä osastonsihteeri

jk: (Julkaistiinpas se sittenkin, mutta vasta vaalien jälkeen. Se oli tämänaamuisessa Uusimaassa.)

Ei kommentteja: