Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

13.4.2012

Hanttikortti vuokralaisena

Olen ollut vuokraisäntä kerran elämässäni, minä, joka en olisi alun alkaen olevani edes yksinkertainen pikkuporvari eli torppari. Muuttaessani Norjaan halusin henkisen turvallisuudentunteen siitä, että minulla olisi paikka valmiina palatessani, sillä tiesin palaavani. Kotiin.

Kannelmäen-kodissani ehti olla muutama vuokralainen. Yksi niistä sattui olemaan hanttikortti. Nuori ihminen, joka oli patologisesti kyvytön selviytymään itse taloudellisesti. Hän oli tottunut luottamaan vanhempiensa apuun ja hyvinvointivaltion apuun ensin velkaannuttuaan kroonisesti niin että luottotiedot olivat menneet. Hän myös yritti vuokrasuhteen aikana jatkuvasti neuvotella vuokranalennusta vetoamalla milloin mihinkin, kuten lapsensa alas vetämän verhotangon romahtamiseen ja välillä uhkailemalla oletetulla juristi-isällään.

Kun asunto piti eron takia myydä, vuokralainen piti saada ulos, hinnalla millä hyvänsä. Aika paljon vuokrarästejäkin tulin antaneeksi anteeksi, sillä asialla oli kiire.

Mikä on tarinan opetus? Tarkista aina vuokralaisesi luottotiedot ja muu tausta, ei jälkikäteen vaan etukäteen. Opiskele myös Huoneenvuokralaki pilkulleen, ja opettele vuokrasopimuksen purkamisen ja irtisanomisen ero. Suomessa lainsäädäntö suojelee vuokralaista kun se taas Norjassa suojelee vuokranantajaa, joten purkamiseen ei kannata ryhtyä, sillä siitä tulee oikeusprosessi. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on aina vuokranantajan puolelta kuitenkin vähintään 3 kk.

Toivon tälle entiselle vuokralaiselleni kuitenkin kaikkea hyvää. En kanna kaunaa, sillä kyllä jokainen meistä voi joutua elämässään hankaliin tilanteisiin enkä aio kummitella hänen elämässään mitenkään. Toivon että hän on jo saanut asiansa järjestykseen. Suosittelen kuitenkin asunnon myyntiä ulkomaille lähtiessä, ainakin vuokralaisen tarkkaa skauttaamista. Edellisten vuokranantajien suosituksillekaan en niin painoa panisi sillä vuokralainen voi kiristää vuokranantajaa suosittelemaan.

Vertailun vuoksi kokemuksiani vuokra-asujana Norjasta löytyy oheisen linkin takaa:

http://perukangas.blogspot.com/2009/02/norjassa-pannaan-vahinko-kiertamaan.html

Ei kommentteja: