Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

4.4.2012

Helan går egentligen: yksikielisyyspropaganda piilottaa kielikylvyt

Kirjoitin tänne viime syksyllä Maria Wetterstrandin taannoisen Hesarin mielipidekirjoituksen innoittamana kirjoituksen (Helan gär inte 13.9.2011), jossa ihmettelin hänen tapaansa ruotsinkielisen kielikylpymahdollisuuden puuttumista. Kyllä sellainen on. Minä, Maria Wennerstrand ja moni muukaan ei siitä vain tiedä. Miksi?

Tämä johtuu niin kutsuttujen suomalaisuusihmisten äänekkyydestä. Ajan henki on nyt sellainen, että kaksikielisyys ei oikein ole kurssissa. Kun Suomalaisuuden liitto hengenheimolaisineen tarpeeksi paljon jauhavat propagandaansa, jonka mukaan RKP ja sen harhaanjohtamat suomenruotsalaiset ankkalammikkosäätiöineen olisivat tarkoituksellisesti estäneet kielikylpemisen koska ne muka pelkäävät kulttuurinsa liudentumista, tämä on emävale. Emävale kuitenkin peittää allensa totuuden.

Kannattaa googlata käsitteellä kielikylpy, ja katsoa esimerkiksi otsikon alta löytyvän Porvoon Kielikylpy-yhdistyksen toimintaa. Jo Porvoossakin kielikylpy on mahdollista useissa peruskouluissa, niin Helsingissäkin. Netistä sitä tietoa saa, tai ihmettelemällä ääneen ja kysymällä ihmisiltä. Olisi se pitänyt minunkin osata, tieteellisen peruskoulutuksen saaneen ihmisen, tiedonhankinta, ja ymmärtää sellainen asia kuin lähdekritiikki.

Ei kommentteja: