Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

12.4.2012

Ydinvoima on vaihtoehto

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/tassa+ovat+teollisuuden+suurimmat+hiilidioksidipaastajat+suomessa/a798429#.T4WJJpyZ9_E.facebook

Kuinka kauan kestää poliittisen itsemurhan tekeminen?  Noin 15 minuuttia. Niin kauan tämän blogin kirjoittaminen kesti.

Eilisen Tekniikka & Talous -lehden jutussa listattiin Suomen 15 pahinta hiilidioksidipäästäjää (artikkeli löytyy klikkaamalla allaolevaa linkkiä). Listalla oli 12 voimalaitosta ja Porvoon jalostamo. Kaksi muuta olivat terästehtaita, joista Raahen Rautaruukki ylivoimaisesti pahin.

Samassa jutussa todettiin myös, että viime vuosi on 11.lämpimin mitatuin vuosi. Ei siis aivan ennätystasoa, mutta suurin osa vuosituhannen vaihteen jälkeisistä vuosista mahtuu jo ennestään listalle.

Muistan lapsuudestani, jolloin Suomi oli juuri saanut ensimmäiset ydinvoimalansa, odotellun messiasta. Uutta tulokasta, fissiovoimaa pelättiin, mikä ymmärrettävää olikin, Harrisburgin jälkimainingeissa. Odotetun messiaan nimen piti olla fuusioenergia. Siitä on nyt 30 vuotta. Sitä edelleen odotellessa, ilmastonmuutos kiihtyy. Meillä ei ole enää varaa odottaa toista 30 vuotta.

Ensimmäisen keinon energian säästämiseksi tulee tietenkin olla energiansäästö. Savupiipputeollisuuden merkitys tulee edelleenkin vähenemään, ja energiatehokkaaseen rakentamiseen tulee kannustaa. Kuitenkin liikenteessä tendenssi suosia sähköautoja tulee vääntämään ruuvia toiseen suuntaan, ja yllättävän monihan tunnetusti luulee sähköautoja päästöttömiksi unohtaen että sähkö ei tule seinästä.

Toiseksi paras keino energian säästämiseksi on tietenkin uusiutuvien energiamuotojen - tuulivoima, vesivoima, aurinkoenergia, maalämpö, vuorovesivoima, aaltovoima - tukeminen. Tuuli- ja vesivoima eivät kuitenkaan ole haitattomia: tuulivoima tappaa lintuja ja siitä on joidenkin mielestä melu- ja esteettistä haittaa. No, tuulivoimasta valittajat olisin valmis toivottamaan sanoisinko minne. Vesivoima taas tuhoaa vesiekosysteemejä. Vuorovesi-ilmiö ei Suomessa kelpaa edes maininnaksi, ja maalämmöstä ja aurinkoenergiasta riittää vain täydentäviksi energiamuodoiksi.

Tehtäköön selväksi, että en pidä ydinvoimasta, mutta se on tehokkain tapa korvata mahdollisimman nopeasti hiili-, maakaasu-, turve- ja öljyvoimalat. Ja kun fuusioenergiaa ei ole käytettävissä, otettakoon siis fissioenergiaa. Ilmastonmuutoksen torjunnan vakavasti ottaminen taitaa valitettavasti edellyttää sitä.

Vihreiltä usein kysytään mielipidettä ydinvoimasta, en tiedä miksi kun ei sitä kysytä Kokoomukselta, Demareilta, Keskustalta, Vassareilta, Persuilta tai RKP:ltakaan. Tehtäköön siis myös se selväksi, että asian tärkeydestä huolimatta, energian tuottaminen tai säästäminen ei kuulu oman poliittisen toimintani motiivien keskiöön, enkä liittynyt mukaan Vihreisiin energiapoliittisista syistä vaan siksi että ymmärsin Vihreiden olevan kiinnostuneempi ympäristön puolustamisesta kuin muut puolueet. Muitakin hyviä syitä löytyy, mm. perustulo.

Ei kommentteja: