Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

6.7.2010

Kerjääminen, kaupustelu ja Kokoomus kielletty

Helsingin katukuvaa kansainvälistämässä viime vuosina omalta, joskin kansainvälisessä vertailussa varsin vaatimattomilta osaltaan kerjäävät romanikerjäläiset ovat Helsingin valtuustopuolueista etenkin Kokoomuksen mielestä kaupunkikuvallinen ongelma, häiritsevää saastaa, joista sietää päästä eroon. Aivan samoin kuin Perussuomalaisetkin, he ovat valmiit toivottamaan heidät ei-minnekään, eli ihan minne vain. Pääasia että saadaan pois. He ovat siis vähän niinkuin kaupunkikuvallinen ydinjäte: haudattakoon jonnekin, mutta herra tietää minne. Pääasia, että vaan jonnekin. Hys-pois, kuten on nimetty karkotinainevalmiste, joka estää kissoja merkitsemästä paikkoja kuseskelemalla. Ja kuseskelevathan ihmisetkin, oletettavasti etenkin mustalaiset, heille kun ei edes sallita wc-nimistä sosiaalikeskusta.

Kokoomus luulee olevansa parempien ihmisten Perussuomalaiset. Se on niin suvaitsematon, että se ei vain nimbymäisesti vastusta omille kotikulmilleen tulevia epäsuotuisuuksia, vaan riittää, että nämä koirankakat sattuvat sattumaan vain matkankin varrelle. Meneehän siinä kiireisen työmatkalaisen ärrältä hankittu aamukahvikin väärään kurkkuun tai ainakin menevät aamukahvirahat väärään osoitteeseen. Liukastuukin heihin. Samalla Kokoomus, joka vielä niinä aikoina kun minäkin erehdyin toimimaan Kokoomusnuorissa, on kaivanut sakastistaan sarvikypärän, halutenkin nyt näemmä rajat kiinni. Kansallisen Kokoomuksen Kokoomusnuoret luulivat nimittäin noina päivinä toimivansa Kansainvälisessä Kokoomuksessa.

Ei kukaan tietenkään pidä kerjäämistä hyvänä asiana. Ei se ole kaunista. Kaikkea, mistä ei pidä, ei kuitenkaan voi kieltää. Lista asioista, joista minä esimerkiksi en pidä, on pitkä. Jos minulla olisi valta, kieltäisin mm. seuraavat, koska ne loukkaavat henkilökohtaista esteettistä käsitystäni ja maailmankuvaani:
- klassisen musiikin käytön mainoksissa ja kännyköissä
- yhdyssanavirheet
- Marita Taavitsaisen, Popedan ja J.Karjalaisen musiikin ja Mikko Alatalon kaikkialla
- kolajuomien sekoittamisen viskiin
- autoilun kaupungissa
- puhelinmyynnin ja verkostomarkkinoinnin
- turkistarhauksen

Olin mukana siinä Kokoomusnuorten valtuuskunnassa toukokuussa -91, joka teki historiallisen aloitteen Suomen EU-jäsenyydestä. Nyt jälkikäteen, hyi helvetti, että minua hävettää. Minua yhdisti tähän porukkaan paitsi luulo - vääräksi osoittautunut - että Kokoomuksessa saa naisia, myös halu Suomen kansainvälisen kanssakäymisen helpottamiseen ja länsimielisyyteen, kun Neuvostoliitto kouristeli tuskissaan. Toivoimme ja uskoimme, ehkä naiivistikin, että Suomen EU-jäsenyys antaisi Suomelle turvatakuut, helpottaisi työvoiman ja opiskelijoiden liikkuvuutta, helpottaisi Suomen ulkomaankauppaa, meille sigamageita stibendejä Bolognaan, Sorbonneen tai Bruggeen ja toisi viinin maitokauppoihin.

Romanikerjäläisongelma tulisi ratkaista, totta, mutta siihen ei Helsinki eikä edes Suomi pysty yksin. Olemme siksi mukana kansainvälisissä liittoumissa ettei pieni yksin pärjää. Ja pienen tulee valita kaverinsa oikein. Romanikysymyksen ratkaiseminen ei ole korkealla EU:n agendalla samasta syystä kuin asunnottomuus Helsingin asialistalla - ne muuten ovat itse asiassa paikoitellen synonyymejä - koska eivät penteleet äänestä. EU:n pitäisi velvoittaa Romaniaa (ja Slovakiaa) järjestämään romanien oikeudet kansainvälisten ihmisoikeussopimuksien ja oman perustuslakinsa mukaan, ja samaten EU:n pitäisi velvoittaa kaikkia jäsenmaitaan tuomitsemaan Romanian tahdottomuus ja impotenssi. Jos kyse on maahan syvälle pesiytyneestä rakenteellisesta ja kulttuurisesta rasismista, se kiellettäköön välittömästi EU:n toimesta, muuten Romania erotettakoon EU:sta. Hankkikoon uusia kavereita vaikka Valko-Venäjältä.

Ei sitäpaitsi ole mitään romanikerjäläisongelmaa. Monella romanilla - jotka sattuvat olemaan ihmisiä, on ongelma. Samaten meillä, siis EU-yhteiskunnilla ja sen asennevammaisilla ja ksenofobisilla kansalaisilla on ongelma. Vakava ongelma, omien asenteidemme kanssa.

Meidän on kuitenkin aivan turha ummistautua hyvänolontunteeseen, ja projisoida "romaniongelma" Romanian kaltaisiin banaanitasavaltoihin, tai siis kurpitsatasavaltoihin. Kurpitsa siksi, että kun Ceausescu kävi tarkastamassa kollektiivitiluksiaan, niissä huono sato salattiin värkkäämällä styroksista kurpitsoita, toivoen vain ettei Toveri erehtyisi maistamaan.

Nimittäin kaltaisessamme "kehittyneessä", "demokraattisessa" ja "tasa-arvoisessa", puhumattakaan "tasapaksussa" yhteiskunnassammekin on ongelma. Jos eivät romanit saa ansiotyötä, eivät he saa käydä kouluakaan rauhassa. Meillä on vakava yhteiskuntarauhaongelma, enkä tarkoita tällä varastelevia, valehtelevia ja raiskaavia kerjäläisryysyläisiä, vaan sitä, että en näe sellaisella yhteiskunnalla olemassaolon oikeutta, jossa sen kansalainen ei voi käydä kouluaan, jos 14-vuotiasta tyttöä ensimmäisestä päivästä alkaen yläasteella alkavat koulun kaksi 19-vuotiasta nahkapäätä systemaattisesti kiusaamaan. Olen ollut itse tätä todistamassa: samassa talossa kanssani asuva tyttö oli harvinaisen kypsästi ja fiksusti ikäisekseen käyttäytyvä ja pojat rinnakkaisluokkalaisiani.

Minulla on kysymys kaikille niille kokoomuslaisille, jotka ovat sitä mieltä, että romanit sietäisivät Timbuktuun, sinne missä pippuri kasvaa tai huitsin Nevadaan: olimmeko me Kokoomusnuoret silloin -91 naiiveja? Ja oliko naiivia laajentaa EU:ta entisiin Varsovan liiton maihin, dollarinkuvat silmissä kun entisestä Neuvostoliiton etupiiristä toivottiin uutta markkina-aluetta, kun näiden maiden sen paremmin taloudellinen tilanne kuin institutionaaliset järjestelytkään eivät täyttäneet EU-standardeja?

Me Kokoomusnuoret olimme - tai ainakin luulimme olevamme - Suomen etu- ja valiojoukkoa, ja meistä joku on päätynyt ministeriksikin asti, ellei aika kultaa muistoja. Muistaakseni kyllä, vaikka tietenkin on hienoa patsastella tähtien säteilemässä lainavalossa. Olimmeko peräti väärässä? Onko Suomea huijattu? Ja jos on, mekö myimme Suomen, me, Kokoomusnuoret? Jos sen teimme, katsokaamme peiliin: teimmekö valtiopetoksen? Tulisiko Suomen erota EU:sta? Tai kannattaisiko esmes aloittaa siitä, että Kokoomus eroaisi hallituksesta?

Valtionhoitajapuolue Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen tulee nyt ryhdistäytyä, ja tehdä miehen työ, ja osoittaa johtajuutta. Onko Kokoomus rasistinen puolue? Keitä kuuluu Kokoomuksen Eurooppaan? Mikä on Kokoomuksen ihmiskäsitys?

Ei kommentteja: