Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

5.11.2007

Volvon kostoTämä se vasta on elämää! Työmatkaruuhkaa Helsingin Hakamäentiellä.

Kun menin Welhoon, eli sähköpostipalvelimeeni, näin muutamia viikkoja sitten uutisotsikon, joka heti herätti mielenkiintoni: "Vantaa vetoaa kehäradan puolesta". On enemmän kuin ironinen paradoksi, että kun yritin avata uutisen, sen lukemisen osittain esti mainosbanneri "Uusi Volvo". Eikö kehäradan tarkoitus ole juuri se, ettei tarvitse ostaa Volvoa? Ehkä Volvo autoilupuolueen - anteeksi siis Kokoomuksen avustamana - janoaa kostoa.

Viimeviikkoisessa Norjan yleisradion, NRK:n paneelikeskustelussa Høyren varapuheenjohtaja totesi vastustavansa tietulleja - ruuhkamaksu Oslossa jo on - koska hänen mielestään lapsiperheillä "ei ole vaihtoehtoja". Miten niin ei ole vaihtoehtoja? Oslossa näkee paljon - paljon Suomea enemmän - polkupyöriin kiinnitettyjä kuomullisia peräkärryjä, joissa pieni lapsi kulkee kätevästi.

Eikö Kokoomus, anteeksi, siis Høyre aina olekin liputtanut yksilönvapauden puolesta, ja tähän vapauteen kuuluu myös vapaus ottaa rento takanoja bussissa, jättäen ruuhkissa kiroilun bussikuskille? Lastenvaunujen kärrääminen matalalattiabussiin tapahtuu yhdessä silmänräpäyksessä, verrattuna autoon. Ensin pitää lapsi ottaa pois vaunuista, installoida turvaistuimeen ja sitten vielä paloitella lastenvaunu tavarasäiliöön. Tänä aikana iloinen bussimatkustaja on jo huitsin Nevadassa.

Vapauteen kuuluu aina myös vastuu; eikö jokaisen yksilön tulisi kantaa oma vastuunsa ilmastonmuutoksen torjumisessa? Mikä ihme siinä autoilussa nyt on niin iloista; istut liikenneruuhkassa etkä pääse minnekään, suljettuna pieneen kopperoon mahdollisesti hermostuneena (liikenneruuhkasta?) parkuvien kakaroiden kanssa?

Meillä - tai siis siellä - Suomessakin taannoin kansanedustaja Päivi Lipponen väitti, että auto on nyt kertakaikkiaan välttämättömyys lapsiperheille. Päivi Lipponen, maksatko autokouluni niin että ehdin saada ajokortin ennen helmikuun laskettua aikaa? Vai pitäisikö puolisoni pakkosteriloida tai vielä syntymätön lapsemme kenties pakkoadoptoida sellaiseen perheeseen, jossa hänelle on luvassa parempi elämisen standardi?

Ei kommentteja: