Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

1.8.2008

Turvaistuimia busseihin!

Allaolevan kirjoituksen lyhennetty versio on julkaistu Hesarin yleisönosastolla 20.7.2008.

Kansanedustaja Päivi Lipponen vahvisti taannoisessa puheenvuorossaan sen yleisen käsityksen, että lapsiperhe ei kerta kaikkiaan tule toimeen ilman autoa.

Pääkaupunkiseudulla asuva lapsiperhe, joka ei tarvitse harrastuksiinsa autoa ja jolla ei ole kesämökkiä, tulee kuitenkin mainiosti toimeen ilman autoa. Tai ainakin pitäisi tulla. Tätä käsitystä testataan kuitenkin, jos helsinkiläisen lapsiperheen pitää kerrankin matkustaa Suomessa junayhteyksien ulottumattomiin.

Suomessa ei pitkänmatkan busseissa ja takseissa ole sijaa sylilapsille. Tai on, mutta omalla vastuulla, jos on valmis ottamaan sen riskin, että pitää sylilapsensa sylissä.

Lapsiperheen näkökulmasta olisi erinomaista palvelua, jos kaukoliikenteen busseissa olisi edes muutama turvaistuin ja jos edes muutamassa taksissa olisi turvaistuin. Vertailun vuoksi, Oslossa on mahdollista ennakkotilata turvaistuimella varustettu taksi. Ei sen luulisi täälläkään olevan mahdotonta.

Turvaistuimen vuokraaminen helposti tuplaa matkakulut, ja yhtä tai kahta matkaa varten sellaista ei kannata ostaa nopeasti kasvavalle sylilapselle. Ei autoakaan luulisi olevan kannattavaa ylläpitää ainoastaan muutamia satunnaisia maakunnissa pidettäviä perhejuhlia varten.

Olen varma, että usea lapsiperhe olisi valmis luopumaan muuten turhasta autostaan, jos kaukoliikenteen bussit ja taksit olisi varustettu turvaistuimilla. Tämä myös olisi virallisen liikennepolitiikan mukaista, jossa pyritään nostamaan joukkoliikenteen osuutta lisäämällä sen palvelutasoa ja houkuttelevuutta.

Ehkä väylä –ja siltarumpumäärärahoista voisikin osoittaa edes pienen osan turvaistuimiin.
Michael Perukangas
ajokortiton isä

1 kommentti:

Jari Värälä kirjoitti...

Taksiin voi ainakin Helsingissä saada turvaistuimen, jos auton tilaa ennakkoon. Saatavuus ei toki ole kaikkina ajankohtina ihan 100%, koska turvaistuimet kuuluvat vain tiettyjen autojen varustukseen ja ne joudutaan erikseen hakemaan kyytiä varten.