Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

19.7.2010

Materia on päällysrakenne

Marxilaisen käsityksen mukaan, materia on yhteiskunnallisen todellisuuden perusta, ja esimerkiksi tuotantotapa ja kulttuuri ovat tämän heijastumia eli päällysrakennetta. Ihmistodellisuuden kuvaamiseen tämä käsitteistö ei sovi, paitsi kääntämällä se ylösalaisin. Sama temppu, jonka Marx teki Hegelille, ovat minua oppineemmat kertoneet. En ole tarkistanut asiaa suoraan Friedrichiltä.

Muuttaessa joutuu tekemään inventaarion omalle maalliselle omaisuudelleen. Se, miten perusteellinen se inventaario on, riippuu viitseliäisyydestä ja käytettävissä olevasta ajasta. Maallisen omaisuuden läpikäyminen muistuttaa meitä ajoista, ihmisistä, tapahtumista ja asioista, jotka jo olemme unohtaneet, luulemme unohtaneen tai olisimme halunneet unohtaa. Tai sitten asioita, jotka olemme säästäneet siksi, koska haluamme niiden avulla muistaa elämämme keskeisiä käännepisteitä.

Esimerkiksi tällaista tuli vastaan omassa muuttoinventaarissani:
- jäähyväisiä enteilevä kirje, jossa siteerattiin kokonaisuudessaan erään suomalaisyhteen kappaletta eräältä naiselta 15 vuoden takaa
- koordinaatit erääseen tilaisuuteen, jossa näin erään naisen ainakin toistaiseksi viimeisen (viimeisimmän) kerran
- eräs deitti-ilmoitus, vastaukseni erääseen deitti-ilmoitukseen, ja vastaus tähän vastaukseen (poiki ihmissuhteen)
- suomenkielinen rakkauskirje, josta valmistin käännöksen englanniksi ystävänpalveluksena
- yksi lähettämätön jäähyväisiä enteilevä kirjeeni, MMP 20v
- nuorena kuolleen teatterikerhokaverini omaelämäkerta
- vihko, jossa on runoja ja jäähyväiskirje naiselle, jonka kanssa tuli bänksit kyseisellä matkalla 13 vuotta sitten

Tietenkin vastaan tuli muutakin, mm. isäni kanssa pelaamieni Stiga-pöytäkiekkomatsien melko lohduttoman yksipuoliset tulokset 80-luvulta. Miksi olen halunnut tallentaa noin synkkää materiaalia? En palvo pimeyttä, vaan uskon, että ainoa tie ihmisen eteenpäin on ajoittain palata taaksepäin.

Kuten kymppiuutiset, tämäkin journalismi kaipaa loppukevennyksensä. Olin neljännen luokan äidinkielen kokeessa saanut tehtävänantona: "Täydennä virkkeet luetteloilla, joissa on kolme yhdyssanaa. Sanojen pitää sopia virkkeen ajatukseen.

"Ruoanvalmistuksessa tarvitaan... leipäveitseä, kissakalaa ja munakoisoa"

Ei kommentteja: