Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

15.9.2010

Uusstalinistista segregaatiopolitiikkaa kokoomuslaisittain

Päätin juuri, että koetan olla koskematta politiikkaan pitkällä tikullakaan toistaiseksi välttääkseni negatiivisia ajatuksia, mutta Valtiovarainministeriö pakotti minut kaivamaan alppitorven naftaliinista. Siellä nimittäin valmistellaan uudistusta, joka ohjaisi asumistuen saajat asumaan kuntien vuokra-asuntoihin. Ovat nimittäin huolissaan siitä, että säätelemättömät markkinavoimat ovat nostaneet markkinavuokrat niin korkealle, että valtion asumistukikassan pohja tulee vastaan.

Uudistus aiotaan tehdä ainakin aluksi luonnollisen vaihtuvuuden kautta, osoittamalla kunnallisia vuokra-asuntoja vain asumistuen saajille. Tämä tulee johtamaan segregaatioon eli asuinalueiden sosiaaliseen eriytymiseen, jolloin Valtiovarainministeriö tulee perustaneeksi gettoja.

Jyrki, jos et tiedä, mitä on segregaatio, suosittelen elämysopintomatkaa Sudanin pääkaupunkiin Khartum-Omdurman-Bahriin, jossa kaupunkitila ja oikeudet sen käyttöön riippuvat paljolti siitä, minkä värinen satut olemaan, mikä on uskontosi ja kumpaa sukupuolta olet. Jos et uskalla, voit tyytyä lukemaan tämän blogin linkeistä löytyvästä tutkimusblogistani minitutkimuksen aiheesta, edellyttäen siis että osaat englantia. Jo loppuisivat moiset höperehtimiset.

Kyllä, Jyrki, markkinavuokrat ovat liian korkeita. Miksi jo edeltäjäsi Iiro Viinasen aikana markkinoiden poliittisesta ohjauksesta luovuttiin vuonna 1995, ja alistettiin politiikka talouden jakojäännökseksi? Miksi vuokrasäännöstelystä luovuttiin? Kuka siitä hyötyi? Miksi Kokoomus alistui sille näkymättömälle kädelle, josta jo Marx varoitteli? Kyllä, Jyrki, Karl Marx, se kauhistuttava partaukko, ei se koomikko.

Miksi on systemaattisesti laiminlyöty vuokra-asuntojen rakentamistavoitteissa pysyminen kovan rahan asuntojen rakentamisen kustannuksella? Siis niiden, Jyrki, joissa asuminen on niin kallista, että kun vain paremmilla veronmaksajilla on varaa aikuisten oikeasti asua niissä, ja kun elinkeino- ja suhdannepolitiikassa ollaan epäonnistuttu jä Suomessa on miljoona köyhää, joilla ei ole kohta varaa asua missään. Jyrki: tämä yhtälö ei ole mahdoton. Sen, mikä on kokoomuspolitiikalla aiheutettu, on kokoomuksen myös siivottava. Ja Jyrki, tämä ei tarkoita sitä, että lakaistaan kaatopaikalle, siis köyhät. Ei.

Jään kauhulla odottamaan mitä tapahtuu jos uusia vuokra-asuntoja ei edelleenkään valmistu riittävästi ja vanhoja vapaudu. Ryhdytäänkö ensin käyttämään keppiä, lakkauttamalla asumistuki yksityisissä vuokra-asunnoissa asuvilta? Ja jos tämä ei auta, sitten pitää kai ryhtyä ihmisten pakkosiirtoihin. Tai asuinalueiden. Mitäs jos aloitettaisiin siirtämällä vaikka Westend Jakomäkeen ja Kulosaari Suvelaan?

HS:n uutisen tästä kauhistuttavasta ehdotuksesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

1 kommentti:

lahtari kirjoitti...

Vuokrasäänöstelystä luovuttiin, jotta markkinoille saataisiin muitakin vuokra-asuntoja kuin nuo kuntien, dummkopf!

Silloin kun vuokrat olivat säännösteltyjä, asunto kannatti paremmin myydä pois kuin vuokrata, ja vapailta markkinoilta sai vuokra-asunnon vain jos maksoi luonnossa.