Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

29.7.2011

Vihapuhe ei ole maahanmuuttokritiikkiä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan julkisuudesssa on voitava esittää kritiikkiä maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Tämä Soinin lausunto lienee tarkoitettu vastineeksi sille kritiikille, jota Soinin puolueeseen pesiytyneiden nk. maahanmuuttokriitikoiden päästöt - Jussi Halla-Ahon ja James Hirvisaaren etunenässä - ovat saaneet osakseen. Soini vielä jatkaa tarkentaen, että maahanmuuttokritiikkiä ei pidä tulkita vihanlietsonnaksi.

Nyt Soini on erehtynyt. Rasistista vihapuhetta ei pidä luulla maahanmuuttokritiikiksi. Tietenkään Halla-Aho, Hirvisaari ja heidän oppipoikansa eivät ole vastuussa niiden hullujen teoista, jotka pitävät näitä mestareinaan. Sanoistaan he kuitenkin ovat vastuussa.

Vaikkei ottaisi puheaktiteoriaa kovin vakavasti, sanat ovat kuitenkin tekoja. Mitä enemmän sanojalla on valtaa, sitä vahvemmassa mielessä ne ovat tekoja. Kansanedustajan maahanmuuttokritiikki voi lietsoa vihaa. Vihanlietsontaa ei pidä hyväksyä ja jos Soini on vastuullinen päättäjä, hänen tulee sitoutua siitä irti. Hän on paradoksaalisesti populismin panttivanki: hänellä ei ole varaa räyhätä räyhähengille. Räyhähenkien johtaminen on kuin lapsenvahtina tai karjapaimenena toimimista, todellista tasapainottelua, jossa tärkein taito taitaa olla sen erottaminen, milloin pitää olla hiljaa.

Kun Soini ei välitä toimia vastuullisen johtajan tavoin ja sanoutua irti puolueensa vihapuhefraktiosta, hän tulee osoittaneeksi että hän edustaa Perussuomalaisia, ei Suomen kansaa. Samalla hän tulee todistaneeksi sen, että kansan ääni ja perussuomalaisten politiikka ovat kaksi eri asiaa. Soinin puolue ei ole mikään Nooan arkki, sillä sen laidat vuotavat, ja niiden tukkiminen on Soinille tärkeämpää kuin kansan pelastaminen vedenpaisumukselta.

Jos ei toisin todisteta, Perussuomalaiset on rasistinen puolue. Hesarin jutun Soinin sanomisista voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mites "Aseisiin, toverit, tappakaa porvarit", "Ampukaa Esko Aho, ja kansa huokaisee helpotuksesta", olisivatko ne vihapuhetta? Vihreän langan kolumnisti paperoi 90-luvulla Helsingin moisilla tarroilla. Tai mites "Ville Itälä pitäis ampuu, puukottaa ja kuristaa" tai "Milla Rautio, sut pitäis raiskaa Moralla"? Voiman kolumnisti on tullut tunnetuksi tällaisella yhteiskuntakriittisellä lyriikalla.