Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

4.12.2011

Helenius lopetti nyrkkeilyn

Olen nyrkkeilyn ystävä, joka on katsonut satoja ja taas satoja nyrkkeilyotteluita televisiosta ja käynyt aistimassa nyrkkeilyiltojen ilmaa, jossa sekoittuvat oluen tuoksu, nahkatakkien kahina ja sellaiset lauselmat joita minä en voi kirjoittaa tänne. Nyt se on loppu. Suomalaisen urheilijan nyrkkiin se loppui, aivan samoin kuin suomalaisten hiihtäjien dopingsekoilut ovat lopettaneet hiihtämisen penkkiurheilumuotona.

Nyrkkeily on ääripatrioottinen laji, ja tämä heijastuu yleisön käyttäytymiseen ja odotuksiin. Nyrkkeilyssä tuomaristo saa kotikehän suosikin säännönmukaisesti laskettua voittajaksi, vaikka sitten tämä tapahtuisi siten kuin todistamassani Tony Halmeen ja eks-maailmanmestari Iran Barkleyn ottelussa: lasketaan lukua sitten niin pitkään että saadaan suomalainen ylös. Jokainen paikallaolija - Halme-parkaa lukuunottamatta - tiesi olleensa todistamassa selkäsaunaa.

Urheilussa isänmaallisuuteni on huipussaan. Luulisi siis että tämä minulle sopisi. Mutta ei. Minä olin eilisiltana eri ottelussa kuin tuomaristo katsoessani Suomen toivon Robert Heleniuksen ja Dereck Chisoran EM-tittelikamppailua. Robbe ei nimittäin missään vaiheessa hallinnut ottelua. Pystyssä hän sentään pysyi. Ei ole tietenkään Robbe-raukan vikaa se, että tässä ottelussa ei alkanut urheilullisen tuomarityöskentelyn aikakausi, jossa Chisora oltaisiin saatu kaikilla tuomariäänillä voittajaksi pistein 120-108. Taitaa olla selkeintä tästä lähtien keskittyä ei-arvostelulajien seuraamiseen, kunnes joku keksii tehdä juoksustakin arvostelulajin.

Vanheneminen on jatkuvaa jäähyväisten jättöä. Hiihdon jälkeen on ohjelmistostani karsiutunut jalkapallon mestareiden liiga. Nyt ei enää nyrkkeilyä minulle.

2 kommenttia:

Olli Orimaa kirjoitti...

Hmmmm. Mielestäni epäsuotuisat olosuhteet on yksi urheilun suola. Ei kai se West Hamkaan voittais jos aina parempi voittais. Eivätkö jalkapallotuomarit arvioi myös pelaajien suorituksia ja vaikuta ottelun kulkuun?

Chisoralle vaan terveisiä: Never leave it in judges' hands.

Michael Perukangas kirjoitti...

Toki jalkapallotuomareilla on iso rooli. Usein liiankin. Ei varmaankaan ole älyllisesti kestävä asenne ajatella, että koska jalkapallo on inhimillistä toimintaa, siihen kuuluvat tuomarit, virheineenkin. Onhan nyrkkeilykin inhimillistä toimintaa, ja jalkapallossakin tuomiot pyöristyvät usein kotiinpäin.