Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

24.3.2012

Pilvee, pilvee

Olen viimeisen vuoden-kahden aikana törmännyt käsitteeseen "pilvipalvelu". En käsitä, mitä se on. Luonteeltani tiedonhaluisena tarkistin asian Wikipediasta:

"Pilvipalvelut (cloud services) ovat "pilvessä" tarjottavia palveluita. Palveluiden pääluokat ovat SaaS (Software as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) ja PaaS (Platform as a Service)."

Wikipedian pilvipalveluita käsittelevä luku kuitenkaan ei aloita käsitteen määrittelyllä, vaan taustakäsitteellä:

"Pilvilaskenta tarkoittaa internetissä (eli "pilvessä") tapahtuvaa tietotekniikan (eli "laskennan") kehitystä ja käyttöä. Käsitteenä se kuvaa paradigman muutosta, jossa palvelu tarjotaan "pilvessä", jonka teknisiä yksityiskohtia palvelun käyttäjät eivät voi nähdä tai hallita. Pilvilaskenta kuvaa uutta tietoteknisten palveluiden tuottamisen, käyttämisen ja toimittamisen mallia, johon liittyy internetin yli palveluna tarjottuja dynaamisesti skaalautuvia ja virtuaalisia resursseja.

Käsitettä "pilvi" käytetään kielikuvana, jolla viitataan internetiin siten kuin se usein esitetään tietoverkkojen kaaviokuvissa, sekä abstraktiona monimutkaiselle infrastruktuurille, jonka se verhoaa."


Mitä ihmettä? Tästähän voisi melkein saada käsityksen, että puhutaan turkkilaisesta saunasta. Sitäpaitsi, minkä palvelun teknisiä yksityiskohtia käyttäjät voisivat hallita ja nähdä? Kun istun taksissa, en näe moottoria, enkä sitäpaitsi hallitse sitä, koska sitä hallitsee kuljettaja. Dynaamisesti skaalautuva? Onko kyse siis painonnostosta? Kun joskus harjoittelin penkkipunnerrusta, sovelsin niin sanottua pyramidimenetelmää, jossa aloitin ja lopetin pienemmillä painoilla ja pitemmillä sarjoilla ja keskellä oli isoin paino, esimerkiksi 30 x 50 - 20 x 60 - 10 x 70 - 20 x 60 - 30 x 50. Rautaa liikkuu, ja silleen. Siinä on teille dynaaminen skaala.

Sitten tietysti on jäänyt vielä yksi mahdollisuus. Että joko palvelun tuottajat tai käyttäjät ovat nauttineet pilveä. Veikkaan edellistä ryhmää.

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän paradigmat kulkevat ohitse. Eikä niitä saa kiinni. Koska ne ovat kuin ... pilveä.

Ei kommentteja: