Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

14.3.2012

Urpo Leppäsen hukattu perintö

Kun demareiden aina fiksuna arvostamani kansanedustaja Liisa Jaakonsaari kiinnitti huomionsa aivan oikeaan asiaan, joka sitäpaitsi on aivan todellinen ja sitäpaitsi suuri ongelma, eli nuorten syrjäytymiseen työmarkkinoilta ja yhteiskunnasta, hetikös taas blogistan kuohahti. Piti taas alkaa pyörittämään sitä samaa levyä EU:sta, Kreikka-tukipaketista ja valittamaan siitä kuinka ollaan kyllästytty aina olemaan EU:n mallioppilaita.

Minä olen kyllästynyt tähän levyyn. Sen pyörittäminen osoittaa joko vastuutonta pölhöpopulismia, lukutaidottomuutta siitä mitä Jaakonsaari sanoi tai sitten täydellistä vieraantuneisuutta yhteiskunnastamme ja historiasta. Jo SMP-läinen työministeri Urpo Leppänen esitti idean nuorten yhteiskuntatakuusta, ja siitä on enemmän kuin 20 vuotta. Esitän sen perusidean tässä, säästääkseni googlaamiselta.

Nuorisotakuussa on siis kyse lyhentää sitä aikaa kun nuori joutuu olemaan vailla työ-, työharjoittelu- tai opiskeluaikaa tai jopa estää tällaisen tyhjäkäyntijakson syntymistä. Takuu on kyseessä siksi että yhteiskunta sitoutuu järjestämään nuorelle jonkun näistä tietyssä aikataulussa, joka nyt on 3 kk. Nuori tarkoittaa tässä alle kaikkia 25-vuotiaita sekä alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita, siis vastavalmistuneita jostakin oppilaitoksesta. Lääkkeet ovat joko suoria - opiskelu- tai työpaikka - tai epäsuoria: työharjoittelu, oppisopimus tai työpajatoiminta.

Nuorison kustannuksella ei saa politikoida. Kehottaisin hoitamaan syrjäytyneen nuorisomme asiat ensin kuntoon ja vasta sitten aloittamaan syyllisten etsimisen hallituksesta, Kreikasta tai peilistä. Asia on sitäpaitsi aina ajankohtainen, mihin presidentti Niinistökin on kiinnittänyt huomiota, samaten Pekka Haavisto.

Jaakonsaaren blogikirjoituksen voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

Ei kommentteja: