Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

3.3.2012

Loma on lasten heitteillejättöä

Lukaisin tänään kuntosalillani nauttiessani nk. palauttavia jostakin lehdestä jonkun ns. asiantuntijan huolestuneisuuden siitä, että lapset nääntyvät kun eivät saa lomaa päiväkodista. Niin varmasti nääntyvät. Niin tekevät myös heidän vanhempansa jotka eivät saa lomaa töistä. Ja heitäkin muuten on.

Tämän(kin) höpsäyksen esittäjä taisi taas olla joku varhaiskasvatustieteilijä, jotka eivät säännönmukaisesti muista sitä, että varhaiskasvatus on kakun kuorrutusta sille alkuperäiselle syylle jonka vuoksi varhaiskasvatus on kehitetty: siksi, että vanhemmat (äidit) pääsevät töihin. Ja töissä he nyt ovat. Ja tässä töi-nimisessä paikassa on nykyään aika paljon aikuisia, joilla ei aikuisten oikeasti ole lomaa, vaan lomaoikeuksia. Niitä ei voi siirrellä niin kuin esimerkiksi osakkeita. Pätkätyöstä toiseen lomia ei nimittäin voi siirrellä, ainoastaan lomarahoja. Ja ne tulevat yleensä huutavaan tarpeeseen, esimerkiksi kodinkoneiden uusimiseen tai vuokratakuiden takia tyhjentyneen Visan tilkitsemiseen niin että niitä lomia ei sitten ole. On vain lomaoikeuksia. Minä jos kuka sen tiedän. Minulla niitä lomaoikeuksia on ollut, paljon. Palkallista kesälomaa sen sijaan muistaakseni neljä päivää elämässäni.

Varhaiskasvatustieteilijöiden kannattaisi päivittää tietonsa työelämästä. Jos lapsille määrätään subjektiivinen lomaoikeus, moni heistä jää heitteille. Jäävät nimittäin koululaisetkin, jos heillä ei ole mummoloita tai pioneerileirejä. Minä aloin heinäkuun puoliväliin päästyäni olla kuluttanut uran huoneeni lattiaan, luettuani ensin lähikirjaston tyhjäksi ja kävelytettyäni koiraltani jalat puhki niin että vinttikoirastakin olisi tullut mäyräkoira.

Heitteille jätettyjen ryhmään voidaan pian lisätä ne lapset, joiden vanhemmat ovat yrittäjiä. Ja kohtahan kaikki ovat, etenkin ne pätkätöiden väliin lipsahdelleet kausityöttömät jotka siivotaan yrittäjyyskursseille starttiraha porkkanana.

Ihan vaan pikkuisen aikaisemman varhaiskasvatus(tiede) aiheisen kirjoitukseni voi lukaista klikkaamalla tämän plökkäyksen otsikkoa.

Ei kommentteja: