Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

3.6.2013

Valtion rautateillä halvempi on kalliimpi

Vierailin eilisiltana VR:n sähköisillä sivuilla. Tarkoitukseni oli varata liput Helsinki-Vaasa, meno-paluu juhannukseksi kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Ei se ihan helppoa ole, kun vain 6-vuotiaille myydään lippuja, ja lapsi sattuu olemaan 5-vuotias. Pitääkö 5-vuotiaan istua sylissä 5 tuntia vai arvotaanko, kuka seisoo?

No, eihän hätä ole tämän näköinen. Verneri palvelee ja on kehittänyt perhelippu-nimisen lipputuotteen. Näitä perhelippuja saisi ostaa seuraavasta päivästä alkaen ennakkoon, ja ennakkoliput ovat halvempia mitä aikaisemmin ne ostaa ennen matkaa. Ja Vernerin mielestä perheillä saa olla vain vähintään 6-vuotiaita lapsia, sillä jos tulee myöntäneeksi, että lapsi on alle 6-vuotias, hänelle ei saa omaa istumapaikkaa. Pikkulapsiperheet toivotetaan siis tervemenneiksi, omalla autolla.

Vernerin mielestä on varmaan ihan loogista, että kun ennakkolippu on sitä halvempi, mitä aikaisemmin se ostetaan, että jossakin tapauksessa ennakkolippu on halvempi kuin peruslippu ja jossain tapauksessa kalliimpi. Haa, mutta ei hätiä mitiä, myös peruslippuja saa ostaa ennakkoon, niitä vaan ei saa kutsua ennakkolipuiksi!

Lipputuotteet tekevät palvelusta käyttäjän kannalta hankalamman käyttää kuin jos kyseessä olisi vain lippu. Miksei voisi ostaa vain lippua kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle niin ei tarvitsisi keekoilla kaikenlaisten tuotteiden, ennakkojen ja peruksien kanssa, ja varsinkaan sellaisten ennakkojen, joiden hinta laskeekin (!) mitä lähemmäksi matka-ajankohtaa satutaan menemään.

Joskus ennakkolippu on siis ennakkolippu ja joskus ei. Ja joskus matka halpenee negatiivisella kertoimella tai sitten Vernerillä on semmoisia junia, jotka ylittävät päivämäärärajan tai joutuvat johonkin mystiseen aika-avaruuteen, mennen varmaankin takaperoisesti ja valonnopeuden ylittäen. Lisäksi voimme päätellä, että Vernerillä vasta 6-vuotias on ihminen.

Ei kommentteja: