Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

17.12.2010

Ehdokkaani elämäntyöjulkkispalkinnon saajiksi

Alla esitän 10 ehdokastani vuoden julkkispalkinnon saajiksi. Oscar-juhlissakin jaetaan elämäntyöoskari, joka on tarkoitettu arvostamaan sellaisten elokuvantekijöiden uraa, jotka ovat pitkäjänteisesti kulkeneet omilla poluillaan. Kaikkia ehdokkaitani yhdistää se, että julkisuus on tullut heidän varsinaisen ammatillisen toimintansa sivutuotteina. Heidän ammattinsa ei ole julkkis, kuten näiden jumppasten, humppasten ja pumppasten.

G. Pula-Aho. Papukaija, joka puhui kuin mies ennen kuin melkein samanniminen mies alkoi puhumaan kuin papukaija, enimmäkseen maahanmuutosta. Ennen oli papukaijat rautaa, hiiohoi!

Aku Ankka. Aku tai kaverinsa Mikki yleensä valitaan eduskuntaan. Veikkaan, että nyt on Akun vuoro. Kun Matti Ahde ja Eskojuhani Tennilä jättivät vihdoinkin Arkadianmäen, tarjolla on valtiopäiväneuvoksen paikka, ja valtiopäiväneuvos johtaa puhetta vaalien jälkeisillä ensimmäisillä valtiopäivillä. Aku Ankan äänestäminen vuoden elämäntyöjulkkispalkinnon saajaksi on proaktiivista, perustuen kääkän oletettuihin tuleviin suurtekoihin. Aku on rohkean valinta!

Sika. Sikainfluenssan pojan kosto on palannut. Ja se on hirmuinen. Tai ainakin sen epäillään olevan hirmuinen. Sitä varten rakennetaan barrikadeja ja talvivarastoja ja tehdään testamentteja. Ja jouluna se syödään.

Big Brother. Hänen ensiesiintymisensä oli George Orwellin klassikkokirjassa Vuonna 1984. Nyt valvontakameroita on vähän kaikkialla, kuten haastattelemani nuori porvoolaisnainen sanoi, elämä on kuin bir brotheria, kameroita on kaikkialla. Välivuosina BB:n lippua ovat heiluttaneet mm. Brigitte Bardot, Björn Borg ja Boris Becker.

Tähtien. Suomen - ja varmaan myös monen muun maan, joista Suomi omaksuu kulttuuri-innovaatioita - suosituin medium on televisio. Ja sen välineen suosituin sisältö kuluvana vuotena on ollut Tanssi tähtien kanssa -niminen lähetys.
Ilmoitan tässä julkisesti, että en omista televisiota koska se ei sisällä minun kannaltani mielenkiintoista informaatiota. Tämä ilmaisutapa tahtoo kunnioittaa vuodenajan henkeen sopivasti edesmennyttä uskontotieteen dosentti Tapani Hietaniemeä (vihr.), joka seurasi vain sellaisia blogeja, jotka sisälsivät hänen kannaltaan mielenkiintoista informaatiota.

Hassisen Kone. Hassisen kone on aina tarjolla tänään. Sitäpaitsi, he olivat juroja nuorisojulkkiksia, jotka olivat juroja nuorisojulkkiksia tahtomattaan ja ironiastaan huolimatta ja ehkä juuri siksi ja juuri siksi he ansaitsevatkin elämäntyöjulkkistunnustuspalkinnon.

Marshall McLuhan. Kanadalainen kulttuurifilosofi, joka muistetaan lauseestaan "väline on viesti". McLuhan oli oikeassa mutta väärässä. Koska julkisuutta ei ole ilman välineitä, julkkikset ovat viesti, joka toisintuu kaikissa mediumeissa: iltapäivälehdistössä, viikkolehdistössä, televisiossa, internetissä ja nyt jopa, uusinta uutta, valtakunnan ainoassa eli arvostetuimmassa aamulehdessä! Pahaa pelkään, että tätä ei ole tarjolla vain tänään, vaan median itsesimulaatio on tullut jäädäkseen. Niin sanotut sisällöt vain muuttuvat: eilen oli tarjolla humppasta, tänään jumppasta, huomenna pumppasta, ylihuomenna pumpattavaa Barbaraa.

Toivo Kärki. Mies, jonka ohi ei mennyt Suomessa yksikään kevyen musiikin artisti 40 vuoteen. Ja nekin jotka menivät - vaikka Hurriganekset - saivat Kärjen ymmärtämättömästä old school-kritiikistä ilmaista mainosta, jota parempaa ei mikään levy-yhtiö voinut ostaa. Kun Topi Kärki näki jonkun artistin haukkumisen arvoiseksi, hän oli todella rock, indie ja alternative ennen kuin kahta viimeksi mainittua sanaa oli keksitty. Hänen vaikutusvallastaan kertoo sekin, että katkeroituneet Viktor Kallborrek ja Hullujussi laulavat, että Toivo Kärki Albert Järvisen kitaran särki. Hän oli tiiviimpi kuin Lev Jashin, Dominik Hasek, Miikka Kiprusoff ja Antti Niemi yhteensä, siis ne molemmat

Jukka Virtanen. Mies, joka tuntee Suomessa kaikki viimeisen 50 vuoden aikana eläneet ja joka on myötävaikuttanut useimpien 50 viimeisen vuoden aikana eläneiden ammatilliseen toimintaan, joitakin heistä lanseerannut ja vähäpätöisimpiäkin roudannut, miksannut, leikannut, sanoittanut tai sovittanut. Häntä saa kiittää moni ammattijulkkiskin sitä, että on tullut kerran parkaisseeksi päivänvalon merkiksi.

Ei kommentteja: