Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

28.1.2011

Miksi kannatan perustuloa

Tätä blogia säännöllisemmin ja sen kirjoittajaa pitempiaikaisesti seuranneet tietävät, että kuuluin nuoruudessani parisen vuotta Kokoomusnuoriin. Erosin sieltä lähinnä siksi, että Kokoomuspuolueessa ja sen nuorissa toimi aivan liikaa henkilöitä, joilta puuttui täydellinen ymmärrys ja myötätunto niitä ihmisiä kohtaan, joiden elämässä nyt ei ihan kaikki ollut mennyt kuin Strömsössä. Kokoomus kavahtaa veroprogressiota. Ja verotusta yleensäkin. Samaten tulonsiirrot ovat belsebuubista, sillä heidän mielestään todellinen maailma on ihannemaailma, jossa jokainen pystyisi elättämään itsensä omilla tekemisillään. Se olisikin ihannemaailma. Valitettavasti se ei ole todellinen maailma.

Tähän on montakin syytä. Tärkein on markkinoilla vallitseva epäsuhta kysynnän ja tarjonnan välillä. On töitä, joita ei kannata teettää kellään, koska niiden arvokkuutta ei ymmärretä. Ja ne työt yleensä lankeavat niiden tehtäväksi, jotka eivät muuta osaa koska he eivät esimerkiksi ole käyneet kouluja. Jos esimerkiksi siivooja ei kykene elättämään itseään työllään, kokoomuslogiikan mukaan hänen pitää hankkia parempi työpaikka tai tehdä lisää töitä. Kokoomuslogiikan saisi kuitenkin työntää sanonko minne, koska se perustuu täydelliseen tietämättömyyteen siitä, miten moni ihminen ihan oikeasti elää. Ihminen, joka elättää itsensä esimerkiksi siivoojana, ei voi vaihtaa paremmin palkattuun työpaikkaan, koska hänellä ei ole paremmin palkatuissa töissä vaadittavaa osaamista. Ja jos vaaditaan, että hänen tulisi tehdä enemmän työtä, samalla tullaan väittäneeksi että hänen tulee luopua vapaa-ajastaan tai vaihtoehtoisesti yöunistaan. Ja tästä seuraa, että hän on väistämättä joko yli-ihminen eli kone tai alempiarvoinen kuin sellainen ihminen, jonka normityöaikana hankittu palkka riittää hänen elatukseensa.

Väännän rautalangasta. Otan esimerkiksi oman äitini. Hänen syntinsä oli syntyä synnynnäisesti sairalloisena ja moukkamaiseen perheeseen, joiden mielestä tyttöjä ei kouluteta. Jos olisi koulutettu, olisi saattanut käydä niin, että olisi saanut tehdä vanhempieni erottua jotakin sellaista jota olisi kyennyt tekemään. Siitä, mitä hän olisi halunnut tehdä, en puhu tässä, koska köyhä ja kouluttamaton tekee sitä, jota saa, halut sikseen. Osaamisestakaan on turha puhua, sillä eri asioita osaavat ”osaajat” valitsevat ensin parhaat palat. Ja köyhille jää murut, jos nekään. Ilman niitä Kokoomuksen kavahtamia tulonsiirtoja ja progressiivista verotusta en minäkään olisi nyt tässä räkyttämässä.

Kysyisin, mitä äitini sattui tekemään elämässään väärin? Mitä hänen olisi pitänyt tehdä toisin, ja miten? Ehdotuksien puuttuessa joudun olettamaan, että hän on virhe. Tahra, jota ei pitäisi edes olla. Ja jonka ei olisi pitänyt edes syntyä.

Tämän vuoksi erosin Kokoomuksesta. Siellä kuuli aivan liikaa idioottimaisia mielipiteitä, jotka usein kai selittyivät sillä, että niiden esittäjät olivat ensin kultalusikat suussa syntyneinä hankkineet omaan ystäväpiiriinsä vain osaajia. Tietämättömyys ja ymmärtämättömyys ei kuitenkaan oikeuta olekaan typerä ja julma.

Tämän vuoksi myös olen veroprogression ja tulonsiirtojen kannattaja. Kokoomukselle voin kuitenkin kertoa, että perustulo on hyvä juttu kun sen yhdistää veroprogressioon: se tekisi kaiken työn tekemisestä nykyistä kannattavampaa ja lakkauttaisi monet tulonsiirrot tarpeettomina. Kelpaisiko?

Ei kommentteja: