Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

27.3.2013

Espoo, hyvien ihmisten kaupunki

Erään kokoomuslaisen valtuutetun Facebook-seinällä keskusteltiin juuri kuntaliitoksista. Sytykkeenä tälle keskustelulle oli ns. Kuuma-kuntien oma-aloitteiseksi kuntafuusioksi tiivistyvä yhteistyöehdotus. Kuntaliitoksilla voi olla huonoja seurauksia: demokratia pakenee, valtuutetut pakenevat, palvelut pakenevat asukkaita. Jotakin hyvääkin voidaan sanoa: loppuupa ainakin ainainen kilpailu ns. hyvistä veronmaksajista.

Eräs espoolainen kokoomuslainen kommentoi tätä helsinkiläisvaltuutetun Fb-keskustelua: "Me ollaan täällä Espoossa noudatettu kokoomuslaista politiikkaa ja kehitetty kaupunkia siten, että tänne on halunnut muuttaa hyviä veronmaksajia ja myös paljon hyviä työnantajia. Mielestäni meillä pitää olla oikeus olla itsenäisiä tai muuten kyse on sosialismista.".

Hyvä veronmaksaja implikoi huonon veronmaksajan. Kun kysyin häneltä, onko hyvä veronmaksaja myös hyvä ihminen ja samalla huono veronmaksaja huono ihminen ja että minne nämä huonot veronmaksajat ja ihmiset sitten laitettaisiin, hän vastasi tähän: "Ei huono veronmaksaja automaattisesti ole huono ihminen. Onhan ihmisillä monenlaisia elämäntarinoita. Esim. sosiaaliturvalla elävä syrjäytynyt juoppo on huono ihminen ja voi mielellään asua Helsingissä. Ei tarvitse tulla Espooseen. Voisin myös mieluusti antaa humanitaariset maahanmuuttajat täältä Espoosta Helsinkiin, koska minulla on se käsitys, että Helsingissä heistä tykätään enemmän."

Ehkä en tunnista kokoomuslaista ironiaa. Mutta jos Espoossa tosiaankin harjoitetaan tuollaista politiikkaa, kokoomuslaista tai ei, tässä on jo syy viedä kunnilta päätösvalta ja antaa valtion liittää Espoo vaikkapa Kainuun maakuntaan. Tai siirtää se sinne. Se ei tosin olisi reilua kainuulaisia kunnon ihmisiä kohtaan. Heillä on oikeus elää rauhassa, ilman kokoomuslaista politiikkaa.

1 kommentti:

Hampus Munck kirjoitti...

Minä olen kuullut esimerkiksi Leo Straniuksen määrittelevän hyväksi ihmiseksi sellaisen, joka elää kuten hän ja huonoksi sellaisen, joka elää toisin kuin hän (maapalloa tuhoten).