Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

20.9.2013

Ei somaleissa vikaa, mutta kun ne työhaluttomat...

Maassamme olevat somalit ovat joutuneet rakenteellisen rasismin syntipukeiksi: kun ei nyt kukaan, jonka nimi on Muhammed, oikein voi saada töitä ilman anonyymiä työhönottoa. Ehkä niqabinkäyttö työhaastatteluissa pitäisikin määrätä kaikille pakollisiksi niin ainakin anonymiteetti työnhaussa helpottuisi. Ja kun somaleita on näyttänyt näkyvän virastoaikana julkisessa tilassa, niin siitä sitten päättelemään, että ovat vailla varsinaista tekemistä.

No, saattaa olla näinkin. Mutta siltikin: tehdäänpä ajatuskoe. Jos suomessa olisi työttömiä yhdysvaltalaisia, ei näitä vieroksuttaisi, koska he ovat länsimaalaisia, vaikka uskoisivatkin herra ties mihin jumalaan. Muhamettilainenkin amerikkalainen kelpaa länsimaiseksi, eivätkä useimmat näkisi mitään ongelmaa siinä, että Vuosaaren metroasema tai Pihliksen ostari kuhisisi työttömiä yhdysvaltalaisia, vaikka olisivat mustia muslimeita. Amerikkalaisia ei kuitenkaan ole, sillä Yhdysvallat ei täytä pakolaisten lähtömaan kriteereitä. On siis tullut todistettua, että syrjinnän kriteeri ei siis ole ulkomaalaisuus, ihonväri tai uskonto vaan ainoastaan kansallisuus.

Suomen sosiaaliturva, joka rankaisee työnteosta, voi näyttäytyä suhteellisen avokätisenä niin sen somalin, yhdysvaltalaisen kuin vailla työhistoriaa olevan suomalaisenkin silmissä. Vika ei kuitenkaan ole vastikkeettomuudessa vaan sellaisen vastikkeellisen tekemisen puuttumisessa, johon työttömämme vielä voisivat soveltuakin ja josta kannattaisi maksaa palkkaa.

On siis tullut todistettua, että vikapäitä eivät siis olekaan systeemiä hyväksikäyttävät työttömät lorvehtijat vaan somalit, jotka ovat joutuneet rakenteellisen työttömyytemme syntipukeiksi, vaikka suurimpia syyllisiä ovat ammattiliitot, jotka kieltäytyvät uudistamasta sosiaaliturvaa kannustavaksi ja jotka kieltäytyvät madaltamasta kokoaikaisen palkkatyön ja ei-työn välisiä raja-aitoja, tai pikemminkin kolmikanta. Poliitikkojen kannattaisikin ottaa valta itselleen, ei kolmi- vaan yksikanta!

Rasisteilta kysyisin: miten se nyt on niin, että tulevat muka viemään meiltä työpaikat kun ei heitä hyväksytä niihinkään töihin, joihin Suomessa omastakin takaa on satoja tuhansia työkyvyttömiä, ei työhaluttomia? Eivät somalit ole suomalaisten työmarkkinoiden vaatimuksia niin kovasti päivittäneet ylöspäin etteivät enää kaikki meillä Suomessa pääse niihin työpaikkoihin. Työkyvyttömien tai muuten vaan raakkien työkyvyttömyys tai raakkius ei siis ole somalien vika.

Kiitos Osmo Soininvaaralle innoituksesta!

2 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Tuollaiset väitteet ovat parhaimmillaan tosiasioiden tukemina. Tuo sinun ajatusleikkisi on vain sitä - ajatusleikkiä.

Eikä ole kysymys rasismista kun ei halua hankkia lisää ylimääräisiä elätettäviä silloin kun ei ole enää varaa ylläpitää nykyisiäkään käenpoikia: Suomi joutuu ottamaan lisää lainaa joka vuosi; Taikaseinä on mennyt epäkuntoon.

Michael Perukangas kirjoitti...

Ei voi todistaa empiirisesti kun ei voi tehdä ihmiskokeita.