Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

18.10.2013

Kaari tappaa

Helsingin Kannelmäkeen eilen avattu kauppakeskus Kaari ruuhkautti eilen jo muutenkin Suomen liikennöidyimmän liikenneväylän, Kehä ykkösen. Tämän ei pitäisi olla mikään ihme: kun tie on muutenkin liikennöity, niin tarvitseeko sitä liikennettä vielä houkutella ehdoin tahdoin lisää?

Kirjoitin reilu pari vuotta sitten sudeettikantsulaisen muisteluissani pitkästä historiastani Kannelmäessä ja Kantsun kanssa. Silloin kun muutin Kannelmäkeen ensimmäistä kertaa vuonna 1980, pellolla seisoi Eka-Market. Sitten se kasvoi Maxi-marketiksi. Kun tämä oltiin juuri opittu ja iskostunut osaksi kaarelalaista paikkatietoutta, tilalle nostatettiin Prisma. Ja sitten taas tarvittiin lisää seiniä.

Nuoruudessani 80-luvulla tästä uudesta kauppakeskuksesta vain noin puolen kilometrin päässä olevassa nyt jo vanhaksi leimatussa ostoskeskuksessa oli kolme pankkia, pari parturia ja jopa kirjakauppa. Sekä erinomainen kahvila-kondiittoria. Nyt siellä on kuusi tai seitsemän Kannel-nimistä anniskelulaitosta, posti on muuttanut Prismaan (saa nähdä, muistettiinko se laittaa myös Kaareen vai onko sekin jo ulkoistettu uhatusti Pitäjänmäkeen, jonne ei Kantsusta pääse suoraan oikein mitenkään) ja ei siellä enää taida olla yhtään pankkiakaan.

Kaupungin on vaikea ohjailla liikeyritysten sijoittumista, siis määrätä esimerkiksi pankkia peruspalveluksi. Mutta tarvitseeko kylää tappaa ehdoin tahdoin, pystyttämällä Kannelmäen ulkoreunalle megaluokan laitos, joka takuuvarmasti imee loputkin palvelut "vanhalta" ostarilta siten, että jäljelle jää vain kummitusostarin kuoret, jonka taakse eksyessään ei tiedä, kompastuuko koiran vai kantapeikkojen kakkaan? Eikö ole mitään muuta keinoa houkutella Kantsuun erikoispalveluita kuin laitattaa tällainen avaruusalus keskelle peltoa, odottaen, että kyllä ne kaikki ylikansalliset ketjut sen sieltä löytävät? Onko tärkeämpää, että Kantsuun voi nyt tulla sujuvasti autolla vaikka Pukinmäestä ostamaan MP3-soitinta kuin se, että kolmentoista tuhannen kantsulaisen ja päälle vielä seitsemän-kahdeksan tuhannen hakuninmaalaisen ja maununnevalaisen pankki- ja postipalvelut huononevat?

Kaari näivettää Kannelmäen slummiksi. Miksi kaupunkisuunnittelulautakunta antoi sen tapahtua?

Vanhemman nostalgisen sudeettikantsulaisen jeremiadini voi lukea klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa.

Ei kommentteja: