Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

2.10.2013

Rasistiset rahoituslaitokset

Eilen uutisoitiin maahanmuuttajasta, joka oli perustanut Suomessa yrityksen, ja jolle Osuuspankki kieltäytyi myöntämästä verkkopankkitunnuksia, koska hänellä ei ollut säännöllisiä tuloja Suomessa. Päätös osoittaa kaksi asiaa:

1) Pankit eivät tunne yrittäjyyden luonnetta. Ei tietenkään yrittäjällä ole säännöllisiä tuloja. Jos olisi, silloin kyse olisi lumeyrittäjyydestä, eli yrittäjyydeksi naamioidusta palkkatyöstä.
2) Pankit ovat rasistisia. En tiedä, mistä maasta tämä yrittäjäpoloinen oli kotoisin, mutta näköjään pankit - ainakin Osuuspankki - haluavat kaikin keinoin estää maahanmuuttajia kotoutumasta, hoitamasta itse asioitaan, maksamasta laskujaan, puhumattakaan suuremmista hankinnoista, joita kuka hyvänsä joskus joutuu tekemään, alkaen sängystä aina autoon asti (kyllä kai joku voi tarvita sellaistakin). Pankit eivät myöskään tiedä sitä, että yrittäjällä tulee olla toimintansa aloittamiseen sellaisia investointitavaroita kuin vaikkapa tietokone, ja harva maahanmuuttaja, etenkään aloitteleva yrittäjä, voi sellaisia ostaa käteisellä. Tarvitaan siis luottoa, ja sitä pankit ovat myöntämättä.

Asuessani Norjassa vuosien 2007-2009 aikana, ei perheelleni myönnetty luottoa välttämättömien huonekalujen hankkimiseen, vaikka tulot olivat kunnossa. Onneksi ne olivat sen verran kunnossa, että ne saattoi ostaa. On kuitenkin ihan kohtuutonta syyllistää maahanmuuttajia siitä, jos he joutuvat käyttämään sosiaalipalveluita (joita heille ei muuten myönnetä yhtään kantaväestöä avokätisemmin viime viikkoisten johtavien sosiaalityön asiantuntijoiden mukaan) kun pankit ja muut rahoituslaitokset eivät heitä pidä edes täysinä ihmisinä.

Tämän todistaa tämän bloggauksen otsikon alta löytyvässä jutussa haastateltu pankinjohtaja, jonka mukaan pankin asiakkaan pitää ymmärtää suomenkielinen sopimus. Joten taitaa myös ruotsinkielisten olla parempi asioida muualla kuin Osuuspankissa. No, onneksi heille on ainakin Ålandsbanken, Handelsbanken ja Aktia, ja onhan Nordeakin yhteispohjoismainen rahoituslaitos. Kun maahanmuuttajien realistisin työllistymismahdollisuus on oman yrityksen perustaminen, tätä rasistiset rahoituslaitokset eivät saisi vaikeuttaa kohtuuttomasti. Peräänkuulutankin pankeilta yhteiskuntavastuuta muussakin kuin yhteiskuntavastuuraporteissa.

Ei kommentteja: