Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

10.10.2013

Hyvinvointivaltio nöyryyttää norjalaisen tytön

Tatu, joka on antanut nimen ja kasvot luultavasti silkkaa naiiviuttaan joidenkin mielestä elämäntapaintiaaniudelle eli sille, kuinka on mahdollista saada tonni puhtaana käteen kuussa tarvitsematta tehdä mitään muuta kuin keskeytellä työllistämistoimenpiteitä, on herättänyt paheksunnan myrskyn aina Kokoomusta myöten, jossa nolostuminen vuoristoneuvoskavereiden kavalluksista on naamioitu huoleksi nuorison ohjausresurssien puutteesta. Toisaalta tuoreen Ylen uutisen mukaan toimeentulotukea alikäytetään, koska kansalaiset eivät osaa tai jaksa hakea, kun hakemuksen liitteiksi vaaditaan paljon tositteita, joista osa, kuten talokirjanote, maksaa eikä hakukuluja saa takaisin toimeentulotuessa. Toinen hakemista vaikeuttava tekijä on hakemisen kokeminen leimaavaksi: tositteiden vaatiminen viestii hakijalle, että tätä pidetään hänelle kuuluvien etujen väärinkäyttäjänä, ellei hän toisin todista. Eivätkä töykeät vahtimestarit auta asiaa yhtään; itse muistan keväältä 2011, jäätyäni viimeksi työttömäksi Pohjois-Haagan Hopeatien sosiaaliasemalta todellisen kerberoksen, joka oli hyvin tietoinen jumalasemastaan.

Hakeminen voi siis eri syistä olla vaikeaa. Tätä valaisee edesmenneen äitini toinen aviomies, norjalainen ratikkakuski, joka työttömäksi jäätyään tuskastui jouduttuaan kirjoittamaan päivärahahakemukseensa 28 kertaa sanan "tytön", hänellä kun ei suomen kielen kirjallinen osaaminen ollut ihan hakijalta vaadittavalla tasolla. Taisi tosin olla lukihäiriöinen norjakin, niin bokmål kuin nynorskikin jo päässyt unohtumaan 18 Suomessa asutussa vuodessa. Eikä toimeentulotuenkaan hakeminen aivan helppoa ollut, hän kun luuli hakevansa "toimeentukituloa".

Systeemin hyväksikäyttöä suurempi ongelma on siis kyykyttävä byrokratia. Onneksi sentään päivärahahakemukseen riittää kun osaa kirjoittaa "työtön" yhden kerran. Ei tarvitse enää osata olla 28 kertaa kuukaudessa työtön, vaan on ihan ok olla 27 päivää kuukaudesta vaikka tytön.

Tämän bloggauksen otsikkoa klikkaamalla voi lukea mainitun Ylen uutisen etuuksien alikäytöstä.

Ei kommentteja: