Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

5.2.2009

Näillä tuntureilla ei pilkata Jumalaa


Norjan pääministeri Jens Stoltenberg joutui epäpyhän allianssin vangiksi, joutuessaan painostamaan Arbeiderpartietin parlamenttiryhmää hyväksymään Senterpartietin lakialoitteen, joka tekisi jumalanpilkasta jälleen rangaistavaa. Lakialoitteen takana oli Senterpartietin puheenjohtaja Liv Signe Navarsete, ja hallitusrauhan nimissä Stoltenberg oli valmis puolustamaan lakialoitetta. Stoltenbergista tuli tietämättään Norjan uskonrauhan etummainen puolestapuhuja; hän vielä lehdistötilaisuudessaan 4.helmikuuta puolusti lakialoitetta, tietämättömänä siitä, että Navarsete oli juuri vetänyt lakialoitteen pois.

Suomessa jumalanpilkkalainsäädännöstä tulee ensimmäisenä mieleen kirjailija Hannu Salama, joka tuomittiin jumalanpilkasta noin 40 vuotta sitten.

Olen ateisti, mutta kristinuskon määritelmän mukaan Jumala on maallisten lakien ja erehtyväisten ihmisten yläpuolella. Mikään pilkka ei täten voi loukata Jumalaa. Kyse onkin uskonnon pilkkaamisesta, tai vieläkin tarkemmin, kristinuskovaisten pyhien arvojen pilkkaamisesta. Sananvapaus on esimerkki tällaisesta pyhästä arvosta, jonka jakavat kaikki, elämänkatsomuksesta riippumatta; tosin sananvapauteen kuuluu aina vastuullisuus. Kaikkia elämänkatsomuksia, jotka sallivat muidenkin elämänkatsomuksien rauhanomaisen rinnakkaiselon, tuleekin kunnioittaa.

Jos jumalanpilkkalakia tarvitaan, siitä tulisi tehdä elämänkatsomusneutraali siten, ettei mitään elämänkatsomusta voi pilkata, oli sitten kyse kristinuskosta, islaminuskosta tai ateismista. Reiluuden ja tasapuolisuuden nimissä onkin muistutettava, että lakialoite lähti liikkeelle taannoisten Muhammed-pilakuvien jälkimainingeissa, joissa katsottiin, että uskonnolliset vähemmistöt kaipaavat suojelua.

Ehkä jumalanpilkkalakia tarvitaankin siksi, etteivät uskovaiset- uskonnosta riippumatta - halua aihetta epäillä, että Jumala olisikin paitsi kaiken takana oleva ja kaikkivoipa luova voima, myös inhimillinen konstruktio? Kuten uskontososiologi Emile Durkheim totesi: yhteisö pyhittää itsensä, eli luo jumalansa omaksi toteemikseen.

Ei kommentteja: