Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

15.3.2011

Työpajatoiminta kuntouttaa ja osallistaa

Raporttini Valtakunnallisen työpajayhdistys TPY ry:n 14.3. pidetystä eduskuntavaalipaneelista, jonka teemana oli nuoriso ja erityisesti työpajatoiminta, voi lukea klikkaamalla otsikkoa, jonka takaa löytyvässä Outi Alanko-Kahiluodon blogissa se on julkaistu.

Valtakunnallisen työpajayhdistyksen eduskuntavaalipaneelissa 14.3. kaikkien eduskuntapuolueiden ehdokkaat olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että nuoria ei saa päästää syrjäytymään. Puolueiden erot olivat mikroskooppisia. Ainakin vaalien alla poliittista tahtoa nuorten yhteiskuntatakuuseen näyttäisi löytyvän.

Perussuomalaisten ehdokas Timo Elo korosti yrittäjyysvalmiuksien opettamista yhä nuoremmalla iällä ennaltaehkäisyn keinona, ja myös RKP:n Mikaela Nylander peräänkuulutti ennaltaehkäisevän näkökulman läpäisevyyttä kun taas vihreä ehdokas Timo Juurikkala oli sitä mieltä että vastuunkannon korostaminen on kuin sammutettaisiin jo palanutta taloa kun pitäisi ensin varmistaa että talo on paloturvallinen.

Elo näki tarpeelliseksi yksin polemisoida työpajatoiminnan opinnollistamista vastaan, nähden siinä vaaran perinteisempiä koulutusreittejä kulkevien syrjintään luomalla etuoikeutettu väylä syrjäytyneille. Työpajayhdistyksen puheenjohtaja Markku Hassinen ja ehdokkaista Juurikkala etunenässä pitivät Elon huolta paitsi käsittämättömänä, myös turhana. Demariehdokas Pekka Tuuri oli sitä mieltä että koulutusta vastaamattoman työn vastaanottamisen pakko rapauttaa nuorten uskoa koulutukseen kun taas Nylander ja KD:n Sari Palm näkivät tarpeelliseksi opettaa vastuuntuntoa ja lisätä yhteiskuntarauhaa velvoitetyöllistämällä. Nylander ja Palm tosin unohtivat, että eihän niitä töitä ole. Lisäksi he unohtivat, että ehkä havainto siitä, että kaikella työllä ei kykene ansaitsemaan sen vertaa että sillä voisi elättää itsensä, saattaa rapauttaa nuorten - tai kenen hyvänsä - työhaluja.

Kun Vasemmistoliiton Sirpa Puhakka muistutti nuoriso-ongelmien kovasta ytimestä, minä puolestani muistutin paikallaolevia ehdokkaita siitä, että tutkimukseni mukaan nuorten työpajatoiminta on yksi tehokkaaksi ja mielekkääksi havaittu keino ehkäistä syrjäytymistä. Kova ydin on kovempi ja syvemmällä kuin Puhakka toivoo, mutta ei heidän tilanteensa ole toivoton. Niillekin hyvin harvoille nuorille, jotka eivät ole kuntoutettavissa mihinkään, se lisää joka tapauksessa elämän mielekkääksi kokemista ja elämänhallintaa, johonkin kuulumisen tunnetta ja mahdollisuutta kokea muokkaavansa maailmaa, näkemällä tekemisensä jäljet. Maahanmuuttajanuorille työpajatoiminta voisi olla erityisen hyödyllistä, madaltaen työllistymisen esteitä, esimerkiksi parantamalla nuorten kielitaitoa ja lisäämällä heidän tuntemustaan suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöistä, muistutti Kokoomuksen Fatbardhe Hetemaj.

Yleisöpuheenvuorossaan Peter Rolin Sveps-työpajalta muistutti etsivän työparitoiminnan ja starttivalmennuksen välisen saumattoman jatkumon tärkeyttä. Hassinen muistutti starttivalmennuksessa olevan kyse siitä, että kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat nuoret tarvitsevat tukea selviytyäkseen työpajatoiminnassa, ollakseen valmennettavissa mihinkään. Starttivalmennus ottaa "vastaan" nämä nuoret ja saattaa heidät työpajan hellään huomaan.

Karoliina Koskinen taas jakoi Hetemäen huolen yritysten yhteiskuntavastuun kantamisen hankaluudesta. Harmaa talous voi tehdä tyhjäksi työssäoppimisen, muistutti Koskinen, koska pimeä työ ei oikein ole cv-kelpoista.

Niillekin nuorille, joille työpajatoiminta ei toimi välityömarkkinoiden instrumenttina, se voi olla päämäärä sinänsä. Työpaja voi olla ainoa ja paras mahdollinen maailma niille, joille työelämän ja ympäröivän yhteiskunnan tehokkuusvaatimukset ovat mahdottomia ja puheet kokoomuslaisesta paremminvointivaltiosta tarttuvat kurkkuun. Työpajatoiminta voisi olla hyödyllistä kaikille, vähän niinkuin peruskoulun TET-jaksokin. Kaltaiseni mallioppijakin olisi saanut työpajajaksosta paljon irti, ja työpajatoiminnasta tuleekin tehdä yksi oppimisen vaihtoehto lukioiden, ammattikoulujen ja oppisopimuksen rinnalle.

Keskustan Antti Kaikkonen muistutti, että kansanedustajat ovat tavoitettavissa myös vaalien välillä. Toivoa sopii, että kaikki puolueet sitoutuvat yhteiskuntatakuuseen myös vaalien jälkeen: siihen, että jokainen nuori jatkopolutetaan kolmen kuukauden sisällä ja että hänet myös pidetään tuolla polulla. Ja toivottavasti Outi saa jatkaa erittäin ansiokasta panostaan työpajatoiminnan hyväksi eduskunnassa!

Ei kommentteja: