Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

8.9.2011

Ulkoistaminen

Sellaista olen nähnyt, että joku yritys ilmoitti toimialakseen "ulkoistaminen". Herää kysymys, minkä ulkoistaminen? Minkä toimialan tai toiminnon? Kuka ulkoistaa? Ulkoistavatko toimeksiantajat vai ulkoistaako konsulttitoimisto itse itsensä? Jos toimeksiantaja ulkoistaa, ulkoistaako se tuotannon, rekrytoinnin, viestinnän, markkinoinnin? Vai johtamisen? Minkä johtamisen? Miksi? Minne? Jos konsulttitoimisto ulkoistaa itse itsensä, ulkoistaako se joitakin tiettyjä toimintoja (mitä?), tiettyjä toimialoja (mitä) tai tiettyä tuotantoa (mitä)? Mitä konsulttitoimisto tuottaa? Menevätkö konsultit läppärin kanssa kotikonttoreihinsa tai kenties kalliolle kukkulalle?

Sitten herää kysymyksiä, kannattaako ulkoistaminen? Kuka siinä voittaa tai säästää? Jos ulkoistamisen seurauksena jokin aikaisemmin toimijan A hoitama palvelu on siirtynyt toimijan B hoidettavaksi, kuka vastaa siitä, että asiakas löytää palvelun? Entä jos palvelu onkin ulkoistettu ei-minnekään? Mistä asiakas saa silloin tietää, että palvelua ei enää ole? Onko vastuu konsultilla, toimijalla A (jota ei enää ole) vai toimijalla B (jonka olemassaolosta asiakas ei ole edes kuulopuheen tasolla tietoinen)?

Onko se oikein (moraalisesti)? Mitä tehdään niille työntekijöille, jotka menettävät työpaikkansa näiden ulkoistuksien seurauksina? Otetaanko heidät kenties töihin vuokratyövoimana ja kenties huononnetuilla ehdoilla, vai saavatko he pysyä "vanhoina" työntekijöinä?

Ei kommentteja: